dinsdag 17 maart 2015

That was different!


Komende zaterdag gaan wij de straat op om fondsen te werven, en jij kan ook helpen. Weet je waarom?
Wist je dat...
  • Bijna 2/3 van de kinderen in Zuid Afrika die in groep 5 zitten niet kunnen lezen zoals ze zouden moeten?(Department of Education, 2012)
  • Bijna een kwart van alle Zuid Afrikanen die zouden willen werken geen werk hebben?(Statistics SA, 2013)  
  • Slechts de helft van de baby's die geboren worden in Kaapstad voldoende voedzaam eten, liefde, veiligheid en stimulatie krijgen om zich goed te ontwikkelen. (Western Cape Gov’t, 2012; Integrated Early Childhood Development Strategy, 2011-2016)
Vooral dat laatste grijpt mij als verloskundige, maar vooral als moeder enorm aan. Deze kinderen lopen in de eerste paar jaren van hun leven al een achterstand op die bijna nooit weer goed gemaakt kan worden. 

Ik denk bijvoorbeeld aan Ruben, hij is een paar maanden ouder dan Sophie en woont samen met zijn alleenstaande moeder in een wijk die geteisterd is door bendegeweld. Zijn moeder heeft geen werk en is erg gestrest door de financiĆ«le problemen en het geweld om hen heen. Doordat ze hard op zoek is naar een baan en teveel aan haar hoofd heeft 'ziet' ze haar zoontje niet echt. Hij kruipt vaak veel te lang rond in een natte luier en zit soms hele dagen in zijn bedje omdat zijn moeder geen tijd heeft om de hele tijd op hem te letten. Doordat hij onvoldoende gezond eten krijgt hebben zijn hersenen niet de nodige voedingsstoffen om broodnodige verbindingen aan te maken. Hij voelt zich niet veilig omdat zijn moeder vaak niet komt als hij haar nodig heeft, hierdoor maakt zijn lichaam cortisol aan waardoor het geheugen en de hersenen minder goed werken. Als hij de hele dag in zijn bedje zit wordt hij weinig geprikkeld en leert hij geen nieuwe dingen. En zijn moeder is niet in staat om hem de liefde te geven die hij nodig heeft. Als hij naar school zal gaan zal hij zo'n grote achterstand hebben dat leren niet leuk en vooral frustrerend zal zijn. Zonder de juiste begeleiding zal hij, depressief en zonder zelfvertrouwen, op een dag opgemerkt worden door een gangster die hem meeneemt in het wereldje van drugs en geweld, waar het niet uitmaakt of je kan lezen en schrijven. 

Heeft Ruben een slechte moeder? Ik denk het niet. Maar ik denk wel dat Ruben's moeder hulp nodig heeft, een netwerk van mensen die haar helpen een betere moeder te zijn. Die haar helpen om zich minder hulpeloos te voelen en haar motiveren om haar zoontje te motiveren. 

Om een kind liefde, stimulatie, veiligheid en gezond eten te geven is niet per se heel veel geld nodig. Maar wel een moeder die goed in haar vel zit, die weet waar ze hulp kan krijgen als ze dat nodig heeft en een moeder die het gevoel heeft dat ze niet alleen is.

En daarom ga ik dit jaar, samen met de Common Good foundation werken aan een programma voor moeders zoals de moeder van Ruben. Om ze te leren hoe ze goedkoop maar gezond eten kunnen maken, hoe ze van afvalmateriaal speelgoed voor hun kind kunnen knutselen en hoe ze een veilige omgeving voor hun kind kunnen creĆ«ren. Maar vooral om een veilig vangnet voor ze te weven door een netwerk van moeders te vormen die elkaar kunnen helpen. Niet met geld, maar door er voor elkaar te zijn, door moeders te laten merken dat ze niet alleen staan, door gewoon te luisteren, door advies en soms door even een middagje op een baby te passen als het even teveel wordt voor de moeder.  

Common Good is een NGO van onze kerk die de rechtvaardigheid waar Jezus ons toe roept handen en voeten geeft door zich in te zetten tegen werkloosheid en voor de verbetering van onderwijs, voor de allerjongsten tot de alleroudsten. Zaterdag 21 Maart (de dag van de mensenrechten in Zuid Afrika) hebben we in de hele stad activiteiten om hiervoor fondsen te werven. Het thema is 'geel' en mensen doen allerlei gekke (en soms hele normale) dingen om geld op te halen. Wij gaan geel eten (maiskolven, cupcakes, lemoncurd etc) verkopen in onze wijk om geld op te halen. Ik kan jullie geen eten sturen maar jullie kunnen wel bijdragen aan het werk van Common Good en het programma voor moeders door mij als activist te steunen. 100% van al het geld dat we ophalen gaat rechtstreeks naar de projecten.
Volg deze link thatwasdifferent.net/donate om aan mijn project te doneren. Als het niet lukt kan je me even mailen op annekejagau@gmail.com.

Of je kan geld overmaken naar mijn Nederlandse raborekening dan zorg ik dat het hier op de juiste plek komt.
Mijn nummer is

Mijn rekeningnummer is tnv  A Sikkema
NL65RABO0367421208 bij de Rabobank in Hattem. 

Alvast heel erg bedankt!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten