maandag 9 december 2013

7 quick takes...

Deze keer 7 snelle vragen met betrekking tot de zwangerschap. Ik beloof dat mijn blog geen ‘mommy-blog’ zal worden en ik zal mijn uiterste best doen om een goede balans te zoeken tussen baby-nieuws en andere zaken. Maar, aangezien mijn zwangerschap sinds afgelopen weekend ‘facebook-official’ geworden is en ik heel wat vragen gekregen heb zal ik de meest voorkomende vragen beantwoorden.

Hoe lang ben je zwanger?
Volgens mijn berekening en de echo ben ik morgen 14 weken zwanger, ruim drie maanden dus. Als alles goed gaat mogen we de bevalling ergens halverwege Juni verwachten.

Ben je al dik?
Dat hangt er vanaf wie je het vraagt. Soms heb ik het gevoel dat ik er al uitzie als een walvis omdat ik toch echt wel een stukje dikker ben dan normaal, niet al mijn kleren zitten even lekker en ik ben dankbaar voor het warme weer zodat ik zomerjurkjes aan kan. Toen we dit weekend over onze zwangerschap vertelden reaggeerden de meeste mensen blij maar ook heel verbaasd, het was ze nog niet opgevallen dat ik dikker aan het worden was. Maar sinds ongeveer een week  heb ik toch echt wel een niet te ontkennen buikje.

Hoe voel je je? 
Steeds beter. Het is wel een beetje gek om dit als verloskundige zelf allemaal mee te maken, in theorie weet ik wel ongeveer wat me te wachten staat maar de praktijk kan soms toch wel een beetje anders zijn. Ik ben heel erg misselijk en moe geweest, maar nu gaat het gelukkig een stuk beter met me. Ik sport nog gewoon, eet weer meer en heb steeds meer energie. Hoewel, slapen is nog steeds een heel geliefde activiteit. Gelukkig hebben we bijna vakantie!

Heb je plek voor een baby?
Ja, gelukkig wel. Ons huis heeft drie slaapkamers. Een daarvan is van Martha, vorige week schreef ik over haar bruiloft. Zij en haar man gaan op ons huis passen als wij op vakantie zijn maar daarna is haar kamer dus leeg en dat komt ons prima uit. We hoeven de kamer alleen maar te verven en een paar meubels te kopen/maken om ervoor te zorgen dat ons huis baby-klaar is. Ik heb nu nog niets gekocht voor de baby, de grootste reden is denk ik dat ik nu de Hema toch wel heel erg mis. Hier zijn ze nogal van de roezeltjes en pasteltintjes voor babyspullen terwijl ik het liever wat stoerder zie. Nu is dat natuurlijk een luxeprobleem, als ik achter de naaimachine kruip, en Hartmut zijn zaag en hamer pakt zal het allemaal wel goed komen. Die derde slaapkamer is onze gastenkamer zodat jullie allemaal langs kunnen komen (niet tegelijk) om ons advies te geven over hoe we baby Jagau het beste kunnen opvoeden.

Een baby krijgen, hoe gaat dat in Zuid Afrika?
Er zijn twee systemen in de gezondheidszorg in Zuid Afrika. De ene is het overheidssysteem waar je, afhankelijk van je inkomen niets of maar een klein beetje hoeft te betalen. De zorg is erg basis maar op zich niet slecht. Het nadeel is dat je geen afspraken kan maken en dat je dus om 6 uur ’s ochtends in de rij moet gaan staan om ergens in de loop van de dag hopelijk een verloskundige te zien die je kan controleren. Dan is er nog het prive-systeem, de automatische keuze voor de mensen die een ziektekostenverzekering hebben. De zorg is ontzettend goed, efficiënt en snel. Zeer vergelijkbaar met de beste ziekenhuizen in Europa. Binnen dat systeem kan je kiezen tussen zorg van een gynaecoloog en een verloskundige. Wij hebben gekozen voor een verloskundige omdat ik me daar prettiger bij voelde. Afgelopen week hadden we onze eerste afspraak en de verloskundige die mij was aangeraden bleek een heel lieve dame waar het gelijk mee klikte. Zij gaat dan ook de bevalling begeleiden en ik kan kiezen of ik wil dat dat in een overheidsziekenhuis, een privé-ziekenhuis of thuis gebeurd. Onze voorlopige keuze is het overheidsziekenhuis waar ik ook veel onderzoek gedaan heb omdat ik daar veel mensen ken en de zorg in het lage risico gedeelte geweldig goed is! 

Blijven jullie nu gewoon daar wonen en kan dat wel?
Natuurlijk blijven we gewoon hier wonen, de gezondheidszorg is goed, scholen zijn goed en om ons heen zijn er een heleboel vrienden die ook baby's krijgen. Leuk om nu ervaringen te delen, en nog leuker om te weten dat onze baby veel leeftijdsgenootjes om zich heen zal hebben!

Mogen we op bezoek komen?

Dat zouden we heel erg leuk vinden, wel graag even bellen voor je komt ;-). Mijn ouders hebben hun ticket al geboekt, mijn moeder zal me de eerste maand bijstaan en daarna komt ook mijn vader om zijn eerste kleinkind te bewonderen. Wat zal dat een bijzonder bezoek worden! Maar iedereen die wil komen is natuurlijk welkom, we regelen wel een bed en wat eten voor je....

7 opmerkingen:

 1. Ik stel het babybezoek uit tot 2015. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk toch! :-) Ik ben echt blij voor jullie. En wat bijzonder om het nu eindelijk allemaal zelf mee te maken! Ik weet zeker dat dit het best-ter-wereld-gebrachtste kindje in de wereld wordt :-)

  Ik kan niet wachten tot ik me er ook eindelijk aan kan zetten... :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-) Dat ik in theorie weet hoe een bevalling gaat zegt natuurlijk niet dat ik het in de praktijk ook goed kan :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die kleine van jullie wordt überschattig, dat staat vast (kijk dat lieve neusje al op z'n foto!) :) Vrienden die baby's hebben/krijgen in de buurt: prijsloos. Echt. Voor de begrijpende knikjes en de ga-ik-huilen-of-lachen-mondtrekjes, als je ooit samen ergens buitenshuis (en uit pyjama-achtige kleren) bent met baby. Kinderkamerschmerz is meant to be. Met een middeleeuwse familiekamer spaar je misschien u-ren (u-ren) slaap en energie uit. Is er daar ergens 'n Ikea in de buurt? Ik vind 'blijven jullie nu daar wonen en kan dat wel?' een hilarische vraag :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Ikea die het dichtste bij ons huis is is in Egypte, niet echt om de hoek dus. En de babykamer... dat is ook voor de lange termijn he?!

   Verwijderen
 5. Geen Hema en geen Ikea. You do live on the wild side ;) Gelukkig is er een Hartmut in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen