maandag 18 november 2013

7 quick takes....


 1. Afgelopen zaterdag was er een Izandla Zethemba Funday gepland waar we een paar keer per jaar de kinderen  meenemen om even weg te zijn uit de dagelijkse miserie met aids, armoede en geweld. Helaas deed het weer niet zo goed mee. In november verwacht men om  in Kaapstad lange zwoele zomeravonden buiten te kunnen zitten en elk weekend op het strand door te kunnen brengen maar in plaats daarvan kwam de regen dit weekend met bakken uit de lucht. Het riool kon het niet meer aan en overal waren overstromingen. Helaas niet het ideale weer om kinderen mee te nemen naar een openluchtzwembad. We moesten het dan ook verplaatsen naar begin december, en hopen dat we dan beter weer hebben. 
 2. Een andere weekendactiviteit die volledig in het water viel was de picknick die we met onze kerk gepland hadden. Hoewel het weer gisteren een stuk beter was had je nog steeds regenlaarzen nodig om droog een grasveld over te steken. Maar met een beetje flexibiliteit hebben we heerlijk binnen in het kerkgebouw gepicknickt en een heleboel bordspelletjes gespeeld. Het Nederlandse spel 'regenwormen' wordt steeds populairder nadat wij het een paar keer met mensen gespeeld hebben. Zo populair dat er nu verschillende zelfgemaakte versies zijn omdat mensen het zo graag spelen.
 3. Onze tuin werd wel heel erg blij van de regen. Toen de zon gistermiddag weer doorbrak en ik met mn camera de tuin inging zag ik dat al dat water onze groente,- en bloementuin erg goed gedaan had, op de foto’s het bewijs.
 4. Onze natte zaterdagmiddag hebben Hartmut en ik gebruikt om naar de bioscoop gegaan. We hebben ‘the Butler’ gezien. Het gaat over een man die dertig jaar butler geweest is in het witte huis. De film neemt je mee langs verschillende presidenten en de geschiedenis van Amerika waarbij vooral ingezoomd wordt op de ongelijke kansen voor de verschillende rassen en over de moeilijke strijd die nog helemaal niet zo lang geleden gevoerd is om een eerlijkere samenleving te krijgen. Aangrijpend en emotioneel, zeker een aanrader!
 5. Hartmut is ondertussen nog steeds iedere week in Langebaan aan het werk bij de windmolens. De eerste molens zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk om te kunnen proefdraaien. Ik hoop dat de rest van het project volgens plan gaat verlopen want ik kijk er naar uit om weer meer avonden samen met Hartmut door te kunnen brengen.
 6. Af en toe maken cultuurverschillen me echt aan het lachen. Onze kerk organiseert volgende week zaterdag een verwendag voor medewerkers van ngo's waarmee we samenwerken. Iedere smallgroep moest een mooi tasje met cadeautjes vullen om een medewerker te kunnen verwennen. Ik had de cadeautjes in categorieën verdeeld. Sommigen moesten iets lekkers brengen, anderen iets voor in huis en een Afrikaanse familie uit Congo had ik gevraagd om een lekkere bodylotion of iets dergelijks te kopen. Gisteren kwamen ze aan met drie Dettol antibacteriële zeeptabletten. Reuze handig, maar niet echt mijn idee van een verwencadeautje. Maar toen bedacht ik ineens dat ik in de Afrikaanse cultuur (onafhankelijk van  hoe rijk de mensen zijn) nog nooit gezien heb dat mensen elkaar luxe-cadeautjes geven, meestal zijn het bruikbare cadeautjes. Je neemt geen bos bloemen maar een pak suiker mee als je ergens gaat eten, en als bedankje nadat ik in een kerk gesproken heb heb ik meerdere malen een levende kip gekregen. Als je het zo bekijkt is een zeeptablet natuurlijk veel nuttiger dan een bodylotion. We weten in ieder geval zeker dat het cadeau gebruikt gaat worden.
 7. Afgelopen zaterdag had ik graag in Nederland willen zijn. Ik vind de aankomst van sinterklaas nog altijd iets magisch en de typische sinterklaassfeer die van nu tot 5 december overal in Nederland te vinden is mis ik altijd een beetje. Hier wordt sinterklaas uiteraard niet gevierd en is het hele land is zich al aan het voorbereiden op kerst. Zaterdagochtend moesten Hartmut en ik even wat kopen bij een winkel waar je naast allerlei soorten papier, ballonnen, servetjes en bakproducten ook kerstspullen kan kopen. Er stonden lange rijen voor de kassa's met mensen die hun wagentjes volgeladen hadden met kerstprularia. Ik zei tegen de verkoper dat ik vond dat die mensen er allemaal wel erg vroeg bij waren, het duurt nog lang voor het kerst is. Maar hij vertelde me dat de eerste klanten al in september komen om hun kerstversieringen in te slaan. Ik koop in september liever pepernoten dan kerstspullen...

3 opmerkingen:

 1. Tuin ziet er super uit! Deze week doe ik weer een Sinterklaas giveaway op mijn blog. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtigr tuin! Ik mis Sinterklaas ook :-( op 6 december is het onze Christmas party van op het werk! Nu ja, ik zal tenminste vieren, en erna gaan Dan en ik naar Jimmy Carr dus dat wordt fijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, die nuttige Afrikaanse cadeautjes! Levende kippen dan nog wel :p

  BeantwoordenVerwijderen