maandag 11 november 2013

7 quick takes...


  1. Dit weekend begon met een ‘ladies night’ bij de kerk. Onze kerk is nogal multicultureel en het ging dan ook over omgaan met culturele verschillen. Rond de tafels werden verhalen gedeeld en de anekdotes over veel te laat komen, onbekend eten en onbedoeld heel onbeleefd zijn vlogen over en weer. Zo grappig om te merken dat culturen zo verschillend kunnen zijn en dat wat beleefd is in de ene cultuur ontzettend onbeschoft kan zijn in de andere. Het hoogtepunt van de avond was een spontane dans waarbij eerst de Afrikaanse dames maar al snel iedereen uit de stoel kwam om mee te deinen op opzwepende Afrikaanse muziek.
  2. Zaterdagochtend had Hartmut het goede idee om ergens te gaan ontbijten. Er zijn zo veel leuke plekjes in Kaapstad om te ontdekken dat je soms vergeet terug te gaan naar oude favorieten. Zaterdag gingen we naar ‘Oude Molen Village’. Daar is een ecologisch tuincentrum met daarbij een heerlijk restaurantje waar ze elke dag verse broden bakken in houtovens en waar je buiten rond houten tafels zit terwijl de kippen om je heen scharrelen terwijl je een prachtig uitzicht over de Tafelberg heb. Een heerlijk ontspannen begin van onze zaterdag zoals je op de foto's kan zien.
  3. ’s Avonds hadden we onze eerste zomerbraai, Hartmut heeft een hele mooie lampenslinger voor in de tuin gemaakt zodat we nu lange zomeravonden in de tuin kunnen zitten om te genieten van vrienden, lekker eten en heerlijk weer. Nu maar hopen op een lange warme zomer zodat we de braai van zaterdagavond nog heel vaak kunnen herhalen.
  4. Afgelopen donderdag was het weer tijd voor de maandelijkse gebedswandeling in de gevangenis. Het is altijd indrukwekkend, emotioneel en intensief om de gevangenen te zien, met ze te praten en voor ze te kunnen bidden. Deze keer gingen we door de afdeling waar de mannen zitten die maar een korte straf hebben en de mannen die na een lange straf voorbereid worden op hun vrijlating. De cellen zijn overvol en de mannen hebben weinig privacy. Soms vraag ik me af wat gerechtigheid is. Mandela zei ‘je kent een land pas echt als je binnen in de gevangenissen geweest bent’. Zuid Afrika kan nog veel verbeteren...
  5. Dit weekend werden we er ook aan herinnerd dat de landelijke verkiezingen nu echt snel komen. Nieuwe kiezers of kiezers die de afgelopen jaren verhuisden moesten zich namelijk laten registreren in hun kiesdistrict en die gelegenheid werd door alle partijen gebruikt om met banners, posters en provocerende uitspraken stemmen te winnen. Wanneer de verkiezingen zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk maar het land maakt zich alvast klaar voor wat er komen gaat.
  6. Afgelopen dinsdag waren er de hele avond knallen te horen. Eerst dacht ik aan een vuurgevecht en was best wel bang (er is de laatste maanden steeds meer bendegeweld in de townships, gelukkig niet bij ons in de buurt). Hartmut stelde me gerust door te zeggen dat het als vuurwerk klonk maar ik was er toch niet helemaal gerust op. De volgende dag kwam ik erachter dat het inderdaad vuurwerk was om het verraad van Guy Fawkes te herdenken. Guy Fawkes was een Britse militair die in 1604 de Britse koning wilde vermoorden. Dit mislukte maar ieder jaar wordt dit verraad op 5 november herdacht. Waarom de kleurlingen gemeenschap in Kaapstad dit viert is me een groot raadsel maar ik was opgelucht om te weten dat het geen vuurwapens waren.
  7. Het lijkt wel of elke week sneller gaat en het steeds vaker maandag is zodat ik weer ‘7 quick takes’ kan schrijven. Op zich is dat niet heel slecht nieuws want ik kijk wel uit naar de kerstvakantie. De week voor we echt vakantie hebben komt Imke, Hartmuts zusje bij ons met twee studievriendinnen uit Texas om Kaapstad een beetje te leren kennen. Daarna rijden we samen naar Namibië om daar twee weken met Hartmuts ouders door te brengen.  Mooie vooruitzichten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten