maandag 21 oktober 2013

7 quick takes....


 1. Vandaag is Erik, mijn 2e broer (in volgorde van leeftijd, uiteraard niet in volgorde van geliefdheid want ze zijn allemaal, op hun eigen manier, even leuk...) jarig. Erik en Peter waren, zoals ieder jaar, bijna 3 weken even oud. Vroeger vond ik het heel normaal dat we zo dicht op elkaar zijn maar als ik nu vrienden met kinderen zie vind ik het erg knap hoe mijn ouders voor ons gezorgd hebben zonder (merkbaar) gillend gek te worden. Erik, ik vind het jammer dat ik niet vaker in de buurt ben om van je subtiele humor en diepe gedachten te genieten.... ooit als ik rijk ben krijg je voor je verjaardag een ticket naar Kaapstad ;-)
 2. Gisteren was het Micha Zondag. Op Micha zondag bidden duizenden kerken wereldwijd voor gerechtigheid. Dit jaar ging het vooral over onrecht en armoede veroorzaakt door corruptie en slecht leiderschap. Iets wat we helaas veel te vaak zien en Zuid Afrika. Om ons er aan te herinneren dat wij moeten doen wat we kunnen om dit te voorkomen schreef ik het vers naar aanleiding waarvan Micha zondag zijn naam kreeg op de muur. (Micha 6:8)
 3. John, een vriend van ons is regisseur en heeft al heel wat goede korte films op zijn naam. Een paar weken geleden deed hij mee met de 48-hour fim challenge. Een wedstrijd waarbij filmmakers voor de uitdaging staan om binnen 48 uur een kortfilm te maken. Pas op het moment dat de 48 uur ingaan krijgen ze het genre en een paar andere belangrijke details te horen. Zaterdag werden de in Kaapstad gemaakte films in de bioscoop vertoond. Ik was echt onder de indruk van de film van John en zelfs als we geen vrienden waren had hij waarschijnlijk mijn publieksstem gekregen. 
 4. Zaterdag hielp ik mee op de 'Garlandale Health Day'. Garlandale is een basisschool die wel wat extra hulp gebruiken kan en net als vorig jaar stuurde onze kerk op de jaarlijkse sportdag een team van gezondheidswerkers om o.a. bloedtesten, oogtesten en bmi-testen te doen. Daarnaast werd er natuurlijk heel wat gezondheidsvoorlichting gegeven. Ik hielp mee met het meten en wegen van kinderen en gaf daarna de ouders voorlichting over gezonde voeding. Het was erg om te zien hoeveel kinderen op zo'n jonge leeftijd al overgewicht hadden, vooral omdat de ouders geen flauw idee hebben van wat gezond eten is, en omdat een vette hap gewoon een stuk goedkoper is als groenten en fruit.
 5. Een gesprek van afgelopen zaterdag zal ik niet snel vergeten. Een moeder kwam naar me toe met haar twaalf jarige dochter. Het meisje was een beetje mollig en de moeder zei: ' Ga maar naar die mevrouw (ik dus) toe zodat zij je ook zal vertellen dat je veel te dik bent'. Voor we het wegen en meten begonnen was het meisje al in tranen en hadden we, gelukkig zonder de moeder, een gesprek over haar lichaamsbeeld en waar het vandaan kwam. Het was al snel duidelijk dat de media en tijdschriften haar niet zo veel konden schelen, maar dat vooral haar moeder haar elke keer vertelde dat ze veel te dik was waardoor ze haar eigen lichaam begon te haten. De rol die een moeder speelt is zo belangrijk in hoe een meisje naar zichzelf kijkt!
 6. Grappig hoe snel je dingen vergeet. Nog geen jaar geleden schreef ik over de Kaapse Dokter, de wind die ieder voorjaar en zomer onophoudelijk door Kaapstad waait. Die was ik dus helemaal vergeten, tot hij zijn aanwezigheid dit weekend weer overduidelijk maakte door dichtslaande deuren, takken op de weg en hoof opwaaiende zomerrokken. De zomer, en daarmee de wind, zijn weer terug!
 7. Vorige week heb ik Commander Keen, een heel oud computerspelletje gedownload (lang leve de nostalgie). Een van de dingen die je daar moest doen was het onschadelijk maken van je grootste vijand, de slak. Ik zou willen dat ik een beetje van de munitie had die ik in het spel tot mijn beschikking heb om de slakken in mijn moestuin onschadelijk te maken... Of heeft iemand nog andere tips voor me?

3 opmerkingen:

 1. Kijk maar op de mail! Met Bier!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bier lokt slakken inderdaad aan, en dan verdrinken ze daar gezellig in. Wij strooiden thuis rond de sla ook eierscherven. Daar kunnen ze namelijk niet over glijden en dat houdt ze goed tegen. Zorg er wel voor dat ze nergens tussen de scherven door kunnen, het moet een perfect gesloten beschermende kring zijn!

  BeantwoordenVerwijderen