woensdag 25 september 2013

How to charge your phone...

Afrika heeft meer dan 650 miljoen mobiele-telefoon-gebruikers. Dat is meer dan in de Verenigde Staten of in de Europese Unie. Na Azië is de markt voor mobiele telefonie in Afrika de snelst groeiende markt ter wereld. De mobiele telefoon heeft Afrika geholpen om een enorme stap vooruit te maken, en soms zelfs om stappen over te slaan. Iets meer dan 10 jaar geleden was het moeilijk om een vaste telefoon te vinden, en mobieltjes waren er vrijwel helemaal niet. Tegenwoordig vind je die vaste lijnen nog steeds met moeite, maar het mobieltje zie je overal. In landen als Kenia en Uganda is betalen met je mobiele rekening veel populairder dan betalen met een gewone bankrekening. De meeste mensen hebben zelfs geen reguliere rekening bij een bank maar zijn door hun telefoon toch in staat om van alles te betalen, om geld over te maken naar familieleden en zelfs om microfinanciering voor een project te krijgen. 
De mobiele telefoon heeft ook de gezondheidszorg veranderd. Jonge moeders krijgen sms'jes om ze te herinneren aan inentingen voor hun baby en mensen met diabetes krijgen tips over gezond eten.Bij het project waar ik voor werk wordt een mobiel platform gebruikt om snel informatie te verzamelen over ziekte en sterfgevallen in afgelegen dorpjes en is er een gebruikersgroep opgericht waardoor gezondheidswerkers in ieder dorpje gratis het ziekenhuis kunnen bellen om om hulp te vragen. In een continent waar een computer of laptop voor de meeste mensen onbetaalbaar is wordt de mobiele telefoon meer en meer een onmisbaar hulpmiddel om staande te blijven in de samenleving.  

Gelukkig voor slimme zakenmensen is het elektriciteitsnetwerk ietsje minder snel gegroeid. Op de foto zie je een kapper (kinyozi) die slim gebruik maakt van het feit dat zijn huis wel van elektriciteit is voorzien. Voor '2 bob' (2 eurocent) kan je bij hem namelijk je telefoon opladen zodat je na een uurtje kan bellen/smsen/mailen/bankieren om deel uit te blijven maken van het mondiale dorp.

2 opmerkingen: