woensdag 7 augustus 2013

Learn to make your own roti...


(Scroll down for English)
Een van de leukste en meest gebruikte cadeaus die ik ooit van Hartmut gekregen heb is een kookcursus. Ik weet niet hoe hij op dat cadeau gekomen was, misschien  vond hij wel dat ik niet kon koken en had hij daarom een kookles bij Gamidah van ‘Lekka Kombuis’ georganiseerd. Het maakt me eigenlijk niet uit wat zijn motivatie was, voor mij was het een van de leukste dingen die ik ooit in Kaapstad gedaan heb. Zo leuk dat ik vorige week mijn moeder heb meegenomen voor dezelfde les. Gamidah woont in de Bo-Kaap en vanaf het moment dat ze de deur van haar felblauwe huis voor je open doet voel je je welkom. Ze is erg hartelijk en praat graag over het leven in de Bo-kaap, haar familie, het leven van een Moslima en natuurlijk over eten. Dat laatste moet lastig zijn geweest, aangezien ze er vanwege de Ramadan wel over mocht praten maar er niet van kon proeven.  Tijdens haar kookles  leer je om het eten van de Cape Malay klaar te maken. Het zijn gerechten die door de Maleisische slaven zijn meegenomen naar het Zuidelijke puntje van Afrika waar ze door de jaren heen beïnvloed werden door de lokale en de Europese keuken en vandaag de dag is de Cape Malay keuken uitgegroeid tot een waar culinair hoogtepunt in Zuid Afrika.   Gamidah is een motiverende lerares die je stapje voor stapje de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Tijdens de les maken we een heerlijke curry met kip en aardappel, samosas met lekkere vullingen, rotis en chilibites, een soort hartige oliebollen. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat je het zelf doet dus de handen moeten uit de mouwen en aan het als je aan het einde van de les van het eten geniet zul je merken dat je eigenlijk alles zelf gedaan hebt en dat Gamidah vooral gecoacht heeft. 
Het leuke is dat je tijdens de les een basis curry leert waarmee je eindeloos kan variëren en experimenteren. Ik heb ondertussen mijn eigen versie van de curry ontwikkeld waarvan ik binnenkort een recept op de blog hoop te plaatsen. Vandaag geef ik met toestemming van Gamidah het recept voor rotis (zeg: ‘roeties’). Een roti is een traditioneel plat brood dat in veel verschillende landen gegeten wordt en ook wel chapati genoemd wordt, je kan het gebruiken als wrap of, zoals ik meestal doe, het serveren met een curry. Als je in Kaapstad komt moet je zeker bij haar langs gaan om de rest van de gerechten te leren maken en om een onvergetelijke Cape-Malay ervaring te krijgen bij een van de hartelijkste vrouwen die ik in Kaapstad ontmoet heb. De kookles zal er voor zorgen dat je de smaak van Kaapstad thuis nog heel vaak kan proeven, lang nadat je de stad zelf verlaten hebt.

Om te boeken kun je Gamidah Jacobs bellen ( +27214233849) of emailen (lekkakombuis@mweb.co.za).


Rotis voor curry.
Ingrediënten 
  • 2 kopjes witte bloem
  • 1 kopje koud water
  • Ongeveer 100 gram boter  of ghee
  • Snufje zout

 Aanwijzingen
  • Meng de bloem, de zout en het water in een mengkom. Hoe groot of klein je kopjes zijn maakt niet zo veel uit, het gaat meer om de bloem/water verhouding.
  • Mix het tot het een soepel deeg vormt dat niet plakkerig is. Het is per soort bloem verschilled hoe veel water het opneemt. Met de bloem die ik gebruik moet ik meestal wat extra bloem toevoegen om het deeg minder plakkerig te maken.
  • Verdeel het deeg in balletjes zo groot of iets groter als een golfbal. Ik haalde er 6 uit mijn deeg.
  • Neem het eerste balletje en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad en besmeer met een laagje boter of ghee. Het kan helpen om de boter kort in de magnetron te doen zodat het beter smeerbaar is. Dit is niet het moment om zuinig te zijn met vet, het dieet komt morgen wel weer.
  • Rol de met boter ingesmeerde ‘pannenkoek’ op en neem hem bij beide uiteinden vast. Trek de rol voorzichtig uit elkaar terwijl je het midden van de rol op het aanrechtblad slaat zodat hij langer wordt. Dit is een beetje een lastige handeling, je moet slaan en trekken tegelijkertijd. Als het niet lukt kun je ook gewoon rollen zodat hij langer wordt en de boter zich goed door het deeg verdeeld. Met deze stap krijg je de typische laagjes in het eindresultaat.
  • Als je roti-rol lang genoeg is leg je hem op het aanrecht en pak je weer beide uiteinden vast. Je moet beide einden oprollen zoals een slakkenhuis de ene met de klok mee, de andere tegen de klok in, zodat je als je klaar bent een soort sierlijke S-vorm hebt. Deze twee spiralen druk je op elkaar.
  • Als je dit met alle stukjes deeg gedaan  hebt leg je ze op een bord en moet het deeg tenminste 10 minuten in de koelkast rusten. Dis is belangrijk zodat de gluten zich kunnen ontwikkelen en heet deeg beter werkbaar wordt.
  • Na 10 minuten (of langer natuurlijk) haal je de balletjes weer uit de koelkast. Terwijl je in een koekenpan olie of boter verwarmt rol je de eerste roti uit. Als de olie lekker warm is bak je de roti aan twee kanten goudbruin.
  • Als je de roti uit de pan haalt is hij nog lekker zacht en kun je hem gemakkelijk oprollen. Dit zal snel veranderen. Om te voorkomen dat hij hard wordt en breekt bij het oprollen later moet je de roti gelijk als hij uit de pan komt in elkaar frommelen.
  • Serveer met een curry.

Als je het echt helemaal goed wilt doen geef je bij dit gerecht geen bestek. Met je handen scheur je stukjes van de roti waarmee je vervolgens de curry opschept. 
One of the best and most often used presents Hartmut ever gave me was a cooking course with Gamidah from Lekka Kombuis. I am not quite sure what his motivation was for giving me that course, maybe he decided that I needed some proper classes as he did not like my cooking . Whatever it was, I do not really care as it turned out to be one of the nicest things I have ever done in Cape Town. I enjoyed it so much that I took my mom to the same class last week. Gamidah lives in Bo-Kaap and you feel welcome and at ease with her the moment  she opens the door of her bright blue house.
Gamidah is very warm and full of stories about life in Bo-Kaap, her family, life of a Muslim woman and obviously about food. Talking about food must have been hard, as she was keeping the Ramadan which does not allow her to actually eat or even just taste. During the class you learn to make the food of the Cape Malay. The Malay dishes ended up in the Southern tip of Africa after slaves brought the recipes from their home country with them. Throughout the years, the food has been influenced by European and local cuisine and this has resulted in the typical Cape Malay food with rich flavors and exciting dishes. One of the pinnacles of Cape Town’s food experiences if you ask me. Gamidah is a motivating teacher who patiently teaches you the skills of a true Malay cook. During the lesson we made a delicious curry with chicken and potato, samosas with surprising fillings, rotis and chilibites. You will need to get your hands dirty and when you enjoy the food at the end, you will realize that you did most of it yourself, Gamidah just talked you through it.
The nice thing is that the class teaches you the basics of curry making, after you know this you can start experimenting. I have developed my own curry which I will share later. Gamidah gave me permission to share the recipe for roti today. A roti is a traditional flat bread that is used in many different countries, some people call it a chapati. You can use it as a wrap, or, like I do most of the time, serve it with a curry.  A class with Gamidah has to be on your to do list when you are in Cape Town so that you can learn to make all the other amazing dishes. Gamidah, one of the warmest women in Cape Town will give you an unforgettable Cape-Malay experience that will enable you to reproduce the taste of Cape Town long after you have left this beautiful city.
For bookings, call Gamidah Jacobs, +27214233849 or email lekkakombuis@mweb.co.za.

 Roti’s for Curry
Ingredients
  • 2 cups white flour
  • 1 cup cold water
  • 100 gram butter  or ghee
  • Pinch of salt


Instructions 
  • Mix the flour, the water and the salt in a bowl till you have an elastic dough.
  • The dough should not be sticky. Each brand of flour mixes differently with water, in my experience, I always need to add a little more flour with the kind of flour I use in order to have a nice, non sticking, dough.
  • Divide the dough in balls that are about the size of a golf ball or maybe a little bigger. I can make six balls out of my dough.
  • Take a dough ball and roll it out on your kitchen top that you have dusted with flour. After you are happy with the shape (it does not need to be very round, this is not the final shape) you spread the butter or ghee over the ‘pancake’. It helps to pop the butter in the microwave for some seconds to make it easier to spread without getting lumpy or breaking the dough.
  • Roll the buttered ‘pancake’ like you would roll a normal pancake and hold it at both ends. Now the trickiest part starts. While you slap the middle part of your roll on your kitchen top you carefully pull the ends apart so that the roll slowly gets longer. This step is important as it works the butter in the dough which will cause the typical layers in your final roti. If you don’t get this right, you can also just roll it out to stretch the dough, but hey, we all want to look like a pro, don’t we?
  • When your roti-roll is long enough, you place it back on the work blade. Hold both ends and spiral the roll, the one side clockwise, the other side counterclockwise, if you do this right you will end up with a curly S-shape. Press the two sides of the spiral-S on top of each other.
  • Place your stacked spiral s-balls in the fridge once you have completed this steps with all the dough-balls.  It is important to leave them for at least 10 minutes in the fridge, as it will give the gluten time to develop which will result in a better workable dough.
  • After ten minutes (or longer, obviously) you take the dough-balls out of the fridge. While you heat a pan with butter or oil you roll out the first roti. The dough should be about 5mm thick. Once the oil/butter is nice and warm you fry the roti on both sides till it is golden brown.  Repeat this for all roti’s.
  • When you take the roti fresh out of the pan, it is still soft and ‘rollable’. This will change quickly, if you wait the roti will harden and break when you try to roll or fold it. To prevent this from happening it helps to scrunch it up immediately after you have taken it out of the pan. I always feel a bit idiotic when I do it, but regret it when I don’t do it.
  • Serve the roti with a curry.

If you want to make a real authentic meal, do not give utensils but let people tear pieces of the roti which they then must use to pick up the curry. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen