Something fishy? Try Thai Fish Cakes...


 (Scroll down for English)

Thaise vis koekjes

Vanwege Hartmut’s werk wonen we door de week tijdelijk in Langebaan. Het is een toeristisch kustdorpje vanwege haar ligging aan een prachtige lagune met azuurblauw water en vanwege de mooie natuurgebieden waar in het voorjaar duizenden toeristen de velden vol voorjaarsbloemen komen bewonderen. Maar nu is het nog geen voorjaar dus het is hier lekker rustig. Ik denk dat wij, een paar van Hartmut’s collega’s en ik de enige ‘vreemdelingen’ zijn in dit dorp waar iedereen elkaar lijkt te kennen. Ik heb me laten vertellen dat dat in het weekend wel anders is, maar dan ben ik hier niet dus daar kan ik niets over zeggen. De meeste collega’s van Hartmut zijn hier alleen en omdat de avonden dan wel erg lang zijn wordt er meestal samen gegeten. Een van de jongens had deze week het goede idee om een vis klaar te maken op de braai.

Een braai (barbecue) is het hoogtepunt van de Zuid Afrikaanse keuken en zo mogelijk zelfs van de hele cultuur. In de meeste gezinnen is in ieder geval een van de wekelijkse maaltijden een braai en ik ken zelfs mannen die elke avond hun kooltjes warm maken om daar hun vlees op klaar te maken. Het is een echt mannending, ‘De man maakt de braai, de vrouw maakt de slaai’ (salade). Er zijn talloze marinaderecepten die als staatsgeheim bewaard worden en van generatie op generatie in families worden doorgegeven.  Niets maakt een Zuid Afrikaanse man trotser dan een tot perfectie gegrild stukje vlees. Dit alles heeft tot gevolg dat je in een typisch Zuid-Afrikaans lunchpakket meestal een paar afgekoelde worstjes of steaks zal vinden. Afgekoeld vlees voor het middageten is bijna net zo populair als het vers gegrilde vlees van de avond ervoor. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij en probeer meestal van al het vlees af te komen. Behalve als we een vis braaien, want met afgekoelde vis kan je hele leuke dingen doen!  

.
Ingrediënten.
  • 500 gram aardappels
  • 200 gram gekookte of gebakken witvis (ik gebruikte  zeetong dat overgebleven was van de braai)
  • 2 eetlepels sweet chili saus (die je gebruikt bij de loempia)
  • ¼ kopje in kleine stukjes gesneden verse koriander
  • 1 theelepel geperste knoflook+gember

Aanwijzingen
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar. Prak het fijn met een vork, het hoeft geen gladde puree te zijn, een beetje grof in de mond is als je het over puree hebt best goed.
  • Terwijl je de puree laat afkoelen verdeel  je de vis in stukken. Normaal gesproken hoeft hier geen mes aan te pas te komen, witvis valt vanzelf uit elkaar.
  • Meng de vis met de sweet chili saus, de knoflook puree en de gesneden koriander.
  • Meng dit mengsel met de aardappelpuree en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Zet de oven aan op 180˚C met grilfunctie. Als dit niet los van elkaar kan zet je alleen de grilfunctie aan.
  • Vorm met de hand ‘koekjes’ van het mengsel die ongeveer 5 cm in doorsnede en 1,5 cm dik zijn.
  • Vet een ovenplaat in en bak de koekjes voor ongeveer 15 minuten. Wel goed opletten, de ene gril is de andere niet en ze zijn snel te donker.
  • Verwijder ze voorzichtig van de bakplaat, als ze erg warm zijn breken ze gemakkelijk.
  • Serveer met een salade, gekookte groenten en sweet chili saus om in te dippen. Ook heerlijk als snack op een feestje, in de lunchtrommel of bij een picknick!

Eet smakelijk!

 
Thai fish cakes

For the next few months, we will live in Langebaan during the week because of Hartmut’s job. Langebaan is a pretty coastal town that is very popular amongst tourists because of the striking azure blue lagoon and because of the stunning national park. In spring it is extremely busy here because of the  thousands of tourists who come to admire the flowering daisies. But it is still winter and rather quiet. I believe that we, together with some of Hartmut’s colleagues,  are the only ‘foreigners’ in this small town where everybody seems to know each other. They say that that is quite different during the weekends but I have not been here over the weekend so I cannot confirm that. Most of Hartmut’s colleagues are here alone, and because evenings alone get very boring, they like to eat together. One of the guys had the brilliant idea to have a fish braai this week.

A braai (barbecue) seems to be the pinnacle of the South African kitchen and if possible even of the entire culture. Most families have a braai at least once a week and I even know some men who light their fire  every evening to prepare their piece of meat. Countless recipes for marinades, treated like state secrets, are passed from generation to generation. Nothing fills a South African man with more pride than his piece of steak, grilled to perfection. All this results in the fact that a typical South African lunch box usually contains some cold sausages or pieces of steak. Cooled down meat for munch seems to be as popular as the freshly grilled meat the evening before. I am not quite sure what to think about cold meat, I find the pieces of cold white fat rather unappetizing, and I usually try to eat the meat when it is still warm. However, when there is leftover fish the story is quite different. Because you can do amazing things with cold fish.

Ingredients.
  • 500 gram potatoes
  • 200 gram baked or barbequed sole (or any other comparable white fish)
  • 2 tablespoons sweet chilli sauce
  • ¼ cup fresh coriander, cut in small pieces
  • 1 teaspoon crushed garlic/ginger

Instructions
  • Peel the potatoes and boil them till soft. Mash them with a fork, the puree does not need to be too smooth. I always like a bit of texture in my food.
  • Divide the fish into smaller pieces while the mash is cooling down. No need to use a knife, the fish will fall apart in ideally sized pieces.
  • Mix the fish, the sweet chili sauce and the coriander with the mash. Add salt and pepper as you like.
  • Preheat the oven to 180˚C with grill function.
  • Shape the fish cakes with your hands. They should be around 5 cm wide and 1,5 cm thick.
  • Place the fish cakes on a greased oven pan and bake them for about 15 minutes. Be careful, not all grills have the same power, yours may be quicker than mine and you do not want your fish cakes to be burned!
  • Serve with a salad and sweet chili sauce. It also works fabulously as a lunchbox treat or a party/picnic snack


Enjoy!