donderdag 11 juli 2013

Opa....

Eergisteren is mijn opa overleden. De afgelopen maanden werd hij duidelijk steeds zwakker en de laatste  week was hij erg ziek, we wisten dat zijn leven hier op aarde nog slechts een kwestie van dagen zou zijn. 
Ik ben blij en dankbaar dat ik opa nog heb kunnen zien tijdens mijn bezoek aan Nederland. Opa was een bijzondere man en ik heb mooie herinneringen aan de dingen die we samen gedaan hebben. Hij had vroeger vogels en als ik duiven hoor koeren gaan mijn gedachten nog altijd  terug naar zijn oude schuurtje waar het vogelvoer stond, de typische geur kan ik haast ruiken. Ik herinner me de schroefjes die in datzelfde schuurtje  netjes in glazen potjes op een rijtje hingen, typisch, alles zoals het hoort, niets stond scheef of niet op de juiste plaats. En dat was opa ten voeten uit. Hij was altijd bezig voor anderen, het liefst achter de schermen. Koster in de kerk, oud papier verzamelen in zijn flat, alles klaarzetten voor de weeksluiting in het bejaardencentrum. Dienende liefde als geloofspraktijk, met een diepe overtuiging en eerbied voor de Schepper. Hij deed dit met een groot gevoel voor humor, ik zal zijn plagerijen en grapjes missen.


Toen ik acht jaar geleden voor het eerst naar Kenia ging namen we afscheid en zei hij dat hij er vast niet meer zou zijn als ik weer terug zou komen. Ik zei toen dat dat niet uitmaakte omdat ik hem dan in de hemel wel weer zou zien. Ik ben terug gekomen, heb hem weer gezien, en ben daarna nog vele keren terug gekomen en weer weg gegaan. Elke keer met hetzelfde afscheid. Opa die me vertelde dat hij er niet meer zou zijn als ik terug kwam, en mijn opmerking dat we elkaar dan in de hemel weer zullen zien. De laatste keer dat ik hem zag zei ik het niet. Ik kon het niet want ik wist dat zijn leven niet lang meer zou zijn. Dat ik hem op aarde niet meer zou zien en dat de volgende keer inderdaad in de hemel zal zijn.  Toen maakte die gedachte me  droevig, nu geeft diezelfde wetenschap me rust en vrede. Nooit meer tranen, nooit meer pijn,

want wij zullen met Hem leven
in zijn nabijheid, voor altijd.
1 opmerking: