woensdag 3 juli 2013

Dreamy creamy mushroom sauce....

(Scroll down for English)
Een van de dingen die ik leuk vind aan ouder worden (ik wordt deze maand 26, het gaat nu toch echt richting de 30) is dat je dingen van je ouders in jezelf terug ziet.  Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger vaak zuchtte dat ze niet wist wat ze moest koken. Dat leek me nogal gek, zo moeilijk is het toch niet? Als je niets weet maak je gewoon pizza, patat of pannenkoeken en iedereen is blij. Nu snap ik heel goed wat ze toen bedoelde. Als je de hele week kookt is je inspiratie af en toe gewoon op. Helemaal als de maaltijd gezond, niet al te duur en een goed onderdeel van een afwisselend dieet moet zijn. Als ik niet weet wat ik moet koken helpt het  ook niet veel om Hartmut te vragen wat hij wil eten want zijn antwoord weet ik toch al. Het is namelijk altijd hetzelfde, hij vindt steevast dat ik te weinig pasta maak. Zelfs al hebben we in een week al drie keer pasta gegeten (spaghetti, tagliatelle en lasagne), als ik hem nu vraag wat hij vanavond wil eten zal zijn eerste keuze waarschijnlijk nog altijd pasta zijn. Ik vind pasta ook helemaal geen straf, maar dan moeten er wel een beetje variatie in de soort van saus zijn. En dat is nou net niet de bedoeling bij Hartmut. Hij wil het liefst die ene lekkere saus die ik vorige week ook maakte terwijl ik het liefst experimenteer (al dan niet met succes) met nieuwe ingrediënten en andere technieken. Je kan hier niet echt pakjes met poedersaus kopen dus het is altijd met verse ingrediënten, erg lekker en gezond, maar als de tomaten niet altijd even rood en rijp zijn, en als ik niet altijd dezelfde groenten in de winkel kan vinden is die precieze herhaling niet altijd haalbaar. Er is gelukkig toch één saus, die we allebei erg lekker vinden, waarvan ik de ingrediënten vrijwel altijd vinden kan. Hoera voor herhaling!
Er is geen vlees in deze saus maar de grote hoeveelheid paddenstoelen maken dat je het vlees eigenlijk helemaal niet mist. Het is dus ook een perfecte maaltijd voor vegetariërs of als je vegetariërs te eten krijgt. Ik weet nog steeds niet zeker hoe ik deze pasta moet noemen in het Nederlands, want ik ben er onlangs achter gekomen dat champignons geen verzamelnaam is voor alle zwam-achtigen die je kan eten. Maar  als ik het paddenstoelenpasta noem klinkt het alsof jullie hierna ook nog aanwijzingen voor het organiseren van een  kabouterfeestje kunnen verwachten.

Dreamy creamy Mushroom Sauce for Pasta
Ingrediënten
 • 500 gram eetbare paddenstoelen (ik gebruik meestal gewoon champignons, vaak kan ik ook van die grote bruine kopen, daar zit wat meer ‘vlees’ aan)
 • 400 ml melk
 • 80 gram boter
 • 100 gram bloem
 • 1 kippenbouillon blokje
 • Klein blikje erwten (of een kopje vol diepvries erwten)
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook (als je dat lekker vindt)
 • 2 of 3 lente-uitjes
 • 250 gram courgette
 • Zout en peper naar snaak

Aanwijzingen
 1. Smelt de boter op in een grote pan met dikke bodem.
 2. Snij de ui en de lente uitjes in kleine stukjes (en de knoflook als je dat gebruikt).
 3. Bak de gesneden groenten in de boter en snij ondertussen de paddenstoelen en de courgette in stukjes (niet al te klein, je wilt ze wel terug kunnen vinden).
 4. Als het uienmengsel lekker zacht begint te worden en die typische uienlucht die je aan het huilen maakt verdwenen is kun je de paddenstoelen en de courgette toevoegen. Bak ze mee tot ze lekker zacht zijn.
 5. Verlaag de temperatuur van je fornuis en voeg  de bloem toe. Roer snel door tot alle bloem aan het groentemengsel kleeft en een beetje vochtig is. Je mag geen ‘droog’ bloem meer hebben want dan krijg je snel klontjes in je saus.
 6. Voeg nu de melk en het bouillon blokje toe en blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt. De saus zal snel dikker worden. Als je dikke saus lekker vindt moet je misschien wat minder melk toevoegen, als je een meer lopende saus wilt kun je natuurlijk altijd meer toevoegen.
 7. Voeg als laatste de erwtjes toe en maak het op smaak met peper en zout.

Ik heb in dit gerecht de melk wel eens gedeeltelijk vervangen door room, in mijn ervaring maakte het niet een heel erg groot verschil in de smaak, alleen in de calorieën en ik heb dus besloten voor de gezondere optie te gaan. Ik maak het zelf meestal met volkorenpasta, ten eerste omdat het natuurlijk uiterst verantwoord is maar ten tweede ook omdat we het allebei veel lekkerder vinden.

Eet smakelijk!


1 opmerking:

 1. Ik weet niet hoe makkelijk je in Zuid-Afrika aan Aziatische elementen raakt, maar als het wel meevalt, is het zeker een aanrader om bij één van de vele pastamaaltijden de graanpasta te vervangen door rijstnoedels. Er zijn zoveel verschillende soorten dat er vaak wel eentje te vinden is die past bij je gerecht in kwestie!

  BeantwoordenVerwijderen