vrijdag 15 februari 2013

Tijd voor verandering!


Het had het plot van een spannend boek kunnen zijn. De sporter  die ondanks zijn handicap niet opgeeft en doordringt tot de top 10 van het internationale hardlopen waardoor hij de lieveling van de natie wordt. Een echte held. Tot op een dag zijn vriendin, een mooi en slim model met een glansrijke carrière dood gevonden wordt in zijn huis, nadat pistoolschoten gehoord zijn. In shock zegt hij dat het een ongeluk was, dat hij dacht dat ze een inbreker was. Hij schoot om zichzelf te verdedigen. De media smult er van. Wat is er gebeurt, klopt zijn verhaal? Is het inderdaad een ‘valentijnsverassing’ die mis is gegaan op de meest afschuwelijke manier? ‘Getuigen’ komen overal vandaan met sensatieverhalen. Het had beter het plot van een spannend boek kunnen zijn.
Helaas is het het tragische verhaal van Oscar Pistorius, tot gisteren een publiekslieveling. Nu weten mensen niet meer zo goed wat ze moeten denken. Het verhaal schokt me, of het nu een ongeluk was of niet, de eenvoud waarmee mensen de trekker overhalen is afschuwelijk. Moord lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn in Zuid Afrika. Elk nieuwsbulletin op de radio rapporteert er wel een, gemiddeld worden er 50 mensen vermoord, elke dag!  Vanwege de vele inbraken en het vele geweld proberen veel mensen in Zuid Afrika zichzelf te beschermen door het aanschaffen van een vuurwapen.  Pistorius’ verhaal dat hij in blinde paniek de trekker over haalde geeft voor mij genoeg reden om geen vuurwapen te  willen hebben. Dan kan ik in slaperige paniek midden in de nacht niet naar het pistool op mijn nachtkastje grijpen om met één halfwakkere actie mijn hele wereld aan diggelen te schieten.  

Ik hoop dat dit een ongeluk is, dat deze moord inderdaad het gevolg was van een slaperige paniekaanval, en dat het niet, zoals veel vaker het geval lijkt te zijn en de media ook hint, een tragisch gevolg van onbeheerste agressie. Er zijn te veel vrouwen slachtoffer van (huiselijk) geweld. In heel Zuid Afrika dragen mensen zwart vandaag, als een teken van verdriet om het geweld tegen vrouwen en kinderen. We bidden voor  meer godvrezende mannen, die voorbeelden kunnen zijn voor de maatschappij. Het is tijd voor verandering! Laten we er samen aan werken om onze maatschappij een betere plek te maken. Zodat de enige plek die geweld nog krijgt in deze wereld op de pagina's van geschiedenisboeken zal zijn...

1 opmerking:

  1. Ik moest direct denken aan de geweren op de farm toen ik het nieuws hoorde. Verschrikkelijk!
    Vanmorgen meteen al een telefoontje van een auteur. Pistorius staat in een van de boeken en moet er onmiddellijk uit. Zucht.

    BeantwoordenVerwijderen