woensdag 12 december 2012

Africa for Norway...Misschien ligt het aan 'het soort' vrienden dat ik heb op facebook maar het 'Africa for Norway' filmpje komt al enkele weken lang steeds terug op mijn timeline. En terecht. Eigenlijk moet je nu eerst het filmpje kijken voor je verder leest en daarom heb ik het in dit bericht geplaatst.

 Ik denk dat dit filmpje op een fantastische manier een groot probleem aan de kaak stelt. De video is grappig, maar  heeft ook een serieuze boodschap. In de Westerse media worden mensen overspoeld door beelden van dakloze Afrikaanse weesjes met hongerbuiken en vliegen op hun neus, vaak heeft de dreumes ook nog een jonger broertje of zusje waar voor gezorgd moet worden. Zo'n beeld gaat vaak hand in hand met deprimerende muziek, een voice-over die over de tragiek verteld en als je bijna in tranen uitbarst komt er een rekeningnummer in beeld met de mededeling dat jij, ja JIJ, dit onnodige lijden kan beëindigen door 5 euro te storten. Ik zeg niet dat die kinderen met hongerbuiken er niet zijn, maar door de media is dat vaak het enige dat mensen associëren met Afrika. Bovendien krijgen mensen het idee dat er hele gemakkelijke oplossingen zijn voor hele ingewikkelde problemen. In Noorwegen is het koud, de kou eist ieder jaar tragisch genoeg slachtoffers. Dat is niet het enige wat 'Noorwegen' is. Maar als de media maar lang en vaak genoeg beelden laat zien van bevriezende Noren zullen mensen die er nog nooit zijn geweest vanzelf gebrainwashed worden. En zelfs al bestond Noorwegen grotendeels uit bevriezende mensen, door massaal en goedhartig verwarmingen naar Noorwegen te sturen zou dat probleem niet opgelost worden. Net zomin als jou  5 euro een abrupt einde maakt aan alle armoede en onrecht in Afrika. 

Fondsenwerving zou niet gebaseerd moeten zijn op het exploiteren van stereotypes. Er is hier meer te zien dan armoede, aids en instabiliteit. Het is belangrijk om nuance aan te brengen. Wat zijn de positieve ontwikkelingen in Afrika en andere ontwikkelende landen? Niemand heeft wat aan incomplete beeldvorming. Toen ik fondsenwerving deed in Nederland hoorde ik vaak mensen zeggen : 'Ik geef al 20 jaar aan *willekeurig goed doel* en er is nog altijd armoede, geven heeft geen nut'. Daar was ik het uiteraard niet mee eens, maar ik kon meneer/mevrouw wel begrijpen. Ontwikkelingsproblematiek wordt in hapklare brokjes voorgeschoteld, tussen een soap en het nieuws in, en jij kan een held zijn door met een kleine donatiehier even heel snel een einde aan te maken . Als fondsenwervers eerlijk zouden zijn, en een meer compleet beeld van de ontvangende landen zouden laten zien zouden minder donors gefrustreerd ophouden met geven. Maar een incompleet beeld is ook slecht voor de ontwikkelende landen, ze worden niet serieus genomen als handelspartner, omdat ze zichzelf nog niet eens kunnen ontwikkelen, lopen jaarlijks miljoenen inkomsten van toeristen mis, ze komen niet want het is zo gevaarlijk. En denk eens na wat het met jou zou doen als er constant beelden van die ene dag dat je griep had en doodziek en zwetend in bed lag in het nieuws kwamen terwijl die andere 364 dagen van het jaar dat je gezond was niet in beeld werden gebracht. Dat zou heel oneerlijk voelen, of niet? En terecht... want dat ben jij niet. Jij werkt hard,bent productief,  hebt een leuk sociaal leven en interessante hobby’s. En je zou heel graag willen dat mensen je niet alleen als een zwak ziek gansje zouden zien. Dus, beste fondsenwervers/journalisten/fotograven…. Afrika is niet alleen maar armoede en in oorlog. En de problemen die er zijn hebben geen 5-euro-oplossingen. Ietsje minder stereotypes en een beetje meer nuancering en verdieping zouden erg welkom zijn!

2 opmerkingen:

  1. Dat filmpje, love it! En moest hetzelfde denken (dankzij jouw verhalen).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel grappig en slim filmpje, vooral doordat ze net dezelfde technieken gebruiken. Ik denk dat ik het binnenkort in een les ga gebruiken:)
    Ik vind het sturen van radiators ook zo grappig: 't is koud dus we sturen dat. Zonder er bij stil te staan dat het daar misschien onbruikbaar is (cf. al die oude (en vaak kapotte) computers die naar afrika worden opgestuurd want "ocharme daar hebben ze dat zelfs nog nooit gezien").
    Mooie tekst ook Anneke!

    BeantwoordenVerwijderen