maandag 30 juli 2012

7 quick takes


  1.  We hebben een heerlijk Kaapstad weekend gehad waar de activiteiten en het weer er hard aan meegeholpen hebben om Annelies te overtuigen dat ze maar beter naar Kaapstad kan verhuizen. Ondanks de winter scheen de zon en liepen we rond zonder jas. We zijn naar marktjes geweest, hebben wijn en port geproefd op mooie, oude wijnboerderijen en hebben (zoals een echte Zuid Afrikaan doet) rugby gekeken en geweldig genoten! 
  2. Gisteren zijn we met Annelies naar Khayelitsha geweest. Khayelistha is een van de grootste en snelst groeiende townships in Zuid Afrika. We kwamen er om Dorothy te bezoeken, zij was de huishoudster van mijn baas en het gaat niet zo goed met haar nu mijn baas verhuisd is en zij geen werk meer heeft. Dorothy nam ons mee om een eindje te wandelen en het was een bijzondere ervaring. Het was wel duidelijk dat er niet zo heel vaak blanke mensen komen want de mensen reageerden erg enthousiast en veel kwamen naar ons toe om ons te begroeten. Wat ik heel erg vond om te zien was dat de meeste mensen duidelijk onder de invloed van alcohol waren. Dorothy vertelde dat maar ongeveer de helft van de mensen een baan heeft terwijl de rest kinderen krijgt om van de kinderbijslag te leven, (ongeveer 25 euro per maand per kind) onmogelijk natuurlijk, vooral als het grootste gedeelte van dat geld naar alcohol gaat.. 
  3. Afgelopen week bij het lees project waren de kinderen erg onrustig en baldadig. Ze waren aggresief naar elkaar toe en wilden totaal niet mee werken. Ik vroeg aan de juf of er iets speciaals aan de hand was en zij vertelde me dat er de nacht ervoor een schietpartij met dodelijke afloop had plaatsgevonden bij de flats waar de meeste kinderen van de school wonen. Veel van de kinderen hadden het zien gebeuren. Afschuwelijk dat zulke jonge kinderen opgroeien met zo veel geweld om hen heen. 
  4. De politie is je beste vriend, en een voorbeeld in het verkeer.. toch? Zo zou het in ieder geval moeten zijn. Hier in Zuid Afrika is een nieuwe wet waardoor betrapt worden op bellen of smsen tijdens het autorijden beboet wordt met een flinke bekeuring van 400 euro, bovendien pakken ze je telefoon voor een dag af. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik vanochtend ineens zag dat de agent die naast me reed vrolijk aan het bellen was, en zijn harde lachen liet me zien dat het echt geen werk telefoontje was..
  5. Vorige week stond mijn keukenmachine nog glanzend, nieuw en vooral heel erg ongebruikt in mijn keuken. Daar is dit weekend gelukkig verandering in gekomen. Ik heb Hartmut en Annelies (en mezelf ook wel natuurlijk) blij gemaakt met pizza, pavlova, bagels, roggebrood en brioche-rozijnen rolletjes. Wat een feest is het om met deze mixer te koken, ik denk dat ik nu nog meer in de keuken te vinden zal zijn om te experimenteren met ingredienten en recepten 
  6. Vanavond halen we Imke (Hartmuts zus) van het vliegveld. Ze komt een weekje bij ons logeren, gezellig dus, twee gasten!
  7. Ik koop mijn groente en fruit vaak op de markt en Annelies haar verbaasde gezicht toen ik moest betalen herinnerde me er weer aan hoe belachelijk goedkoop groente en fruit hier is in vergelijking met Nederland. We moesten 11,50  euro betalen voor: een grote bak aardbeien, 4 preien, een paar rabarberstengels, peultjes, een zak guavas, een zak sinaasappels, een zak citroenen, een zak passievruchten, een ananas, tomaten, een paar grapefruits, een heleboel rucola en nog wat krieltjes.... Hoera voor vitamientjes...

1 opmerking:

  1. ad 5: Straks heb je geen tijd meer over om je werk te doen en ga je nog een restaurant beginnen?!Wel lekker trouwens. He, nog een jaar geduld...

    BeantwoordenVerwijderen