woensdag 1 februari 2012

D.I.Y.: Bierbrood met kaas en uitjes...

Ik houd er ontzettend van om dingen zelf te maken. Het geeft zo'n voldaan gevoel als het eenmaal klaar is. En dan vooral als de puin eenmaal geruimd is, want dat is bij mij meestal het probleem, als ik kook lijkt het alsof er een bom ontploft is in de keuken.
Dat D.I.Y.-en ( D.I.Y. = do it yourself) doe ik niet alleen in de keuken, maar ik probeer ook zelf gebruiksvoorwerpen te maken of mijn eigen kleren te fabriceren of opleuken. Ik wil in de toekomst af en toe een blogje plaatsen met een lekker receptje of foto's van dingen die ik gemaakt heb en uitleg over hoe ik dat dan precies gemaakt heb.

Onderstaand recept is mijn nieuwe favoriet omdat het ontzettend gemakkelijk is (het kost me minder dan 10 minuten van 'mijn keukenschort ombinden' tot 'het huis ruikt lekker want er staat een brood in de oven'. Het is ook Hartmuts nieuwe favoriet omdat hij de combinatie van ingredienten heerlijk vind. Vanavond hebben we bijbelstudie bij ons thuis en daar moest ik voor koken. Gisteravond heb ik dus een tijdje in de keuken doorgebracht om dit brood te bakken. Ik hoop dat het, samen met het wortel-pompoen soepje goed zal smaken...

Bierbrood met kaas en uitjes...
 • 330 ml bier (maakt niet zo veel uit wat voor bier)
 • 2 2/3 kopjes zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel zout
 • 1 kopje in lente ui (in stukjes gesneden)
 • 1 kopje geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden en maak een brood bakblik klaar (ik spray het altijd in met olie en dan schud ik er bloem overheen. Anderen doen het op andere manieren, het maakt up zich niet uit, als het maar voor jou werkt.) Doe het bier, de bloem en het zout samen in een kom en mix het tot het op normaal brooddeeg lijkt. Voeg de kaas en de lente uitjes toe en roer om het te verdelen.

Doe de mix in het bakblik en bak ongeveer 45 tot 50 minuten. Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen voor je het brood uit het bakblik haalt. Wacht met snijden tot het een beetje afgekoeld is, anders is het nogal vochtig en lastig te snijden.

3 opmerkingen:

 1. Dat recept bewaar ik, ziet er lekker uit en is supersimpel, daar hou ik van!! Heb je het recept vd pompoensoep ook? Groetjes uit een berekoud Hattem, Margreet de Jong

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha ann, kben wel benieuwd hoe groot een 'kopje' bij jou is.. dan ga ik het zeker eens proberen! groetjes marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoihoi, een kopje is een Amerikaanse cup, 250 milliliter...

  BeantwoordenVerwijderen