donderdag 19 juli 2007

Over sterke vrouwen op oudejaarsdag...


Vandaag is het oudejaarsdag voor mij (morgen ben ik jarig) en dat heb ik gevierd. Ik zou geen betere invulling voor een dag kunnen bedenken dan de invulling van vandaag.
Arie, Jisca en ik ( inderdaad, Arie en Jisca ziijn zo Hollands als hun namen doen geloven) zijn zoals ik gisteren al schreef, naar Ombeyi geweest. We hadden snel een goede Mtatu gevonden en het maximale passagiersaantal werd maar met 3 personen overschreden dus dat viel heel erg mee.
In Ombeyi had Solomon (onze belangrijkste contactpersoon daar) een ontmoeting voor me geregeld met de lokale vroedvrouwen. Voor mij was het de bedoeling om uit te vinden aan welke kennis het meeste gebrek was om te kijken of ik daar wat aan zou kunnen doen. Het beroep wordt overgedragen van vrouw op vrouw, en de meeste vroedvrouwen waren, aan het aantal rimpels te zien, de 60 al gepasseerd. Ze hebben stuk voor stuk honderden bevallingen gedaan en zijn daarin erg vaardig. Geen van hen gebruikt ‘moderne’ medicijnen maar allemaal hadden ze pakketjes met traditionele kruiden en drankjes bij zich. Velen hadden ook wat potjes en zakjes met verdachte heksenmiddeltjes bij zich waar ze erg veel waarde aan leken te hechten. Ze hebben mij erg veel verteld over hoe ze bevallingen doen, wat ze doen als dingen misgaan en hoe ze tijdens de zwangerschap alles in de gaten houden. Om dingen duidelijk te maken werden bevalhoudingen, handgrepen en ontspanningsoefeningen voorgedaan. Op de foto kan je zien hoe een vroedvrouw voelt of de baby goed ligt. Ik heb erg veel respect voor de creativiteit van deze vrouwen, met weinig middelen weten ze toch heel wat werk te doen.
Vervolgens mochten ze aan mij vragen stellen, het was schokkend te merken hoe weinig theoretische kennis deze vrouwen hadden. Er waren vragen als ‘hoe komt het dat een vrouw na een bevalling nog steeds buikpijn heeft’ en ‘hoe komt het dat een moeder zo veel plast voor ze gaat bevallen’, na doorvragen kwam ik erachter dat ze daarmee het vruchtwater bedoelden, ze hadden geen flauw idee dat een baby groeit in vruchtwater. Sommigen bleken zelfs nog nooit van een baarmoeder gehoord te hebben en wat nou precies de functie van de menstruatie was wisten ze ook niet.
Aan een goede hygiëne word niet veel waarde gehecht terwijl infecties er voor zorgen dat veel moeders kort na de bevalling doodziek worden en soms zelfs sterven.
Ik heb enorm veel zin om samen met deze vrouwen te werken aan een betere zorg voor moeder en kind. Daarom heb ik afgesproken dat ik volgende week weer terug ga naar Ombeyi om deze vrouwen les te gaan geven over het vrouwelijk lichaam en om ze een kleine cursus hygiëne te geven. Dit is een eerste stap in het verwezenlijken van mijn toekomstdroom; Afrikaanse vrouwen opleiden tot goede vroedvrouwen.

Liefs Anneke

7 opmerkingen:

 1. he anne,
  had je die opdracht ook meegekregen van leuven? of is het een vrije interpretatie van je interview?
  goed hoor, jammer dat je nog geen modellen hebt!
  he, fijne oudejaarsavond!
  kus, mamma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Anneke,

  Wel apart dat die vrouwen daar niet veel van af weten, maar goed als er ook nooit voorlichting is geweest kan het ook niet anders!

  Succes met alles!
  Groetjes Anniek v.d. Molen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkige verjaardag! Ik hoop dat je er echt van geniet. Ik vind het fantastisch dat je je kennis kan overdragen op de vroedvrouwen daar.
  Overmorgen vertrek ik op Formación. Ik zal Cléo vragen of ze dan wat foto's online zet, dan kan je zien wat wij hier allemaal uitspoken.
  Ik heb nog eens met mijn ouders gebabbeld voor de vergader-tweedaagse, en dat is helemaal ok voor hen. Ik stuur de mogelijke data nog wel eens door.
  Hehe, dit lijkt meer op een mailtje dan op een reactie. Ik zal maar stoppen.
  Hiep Hiep Hoera!
  Ciska

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ha die anneke ,

  van harte he ,ook van melissa die vandaag jarig is en 12 is geworden!! he fijne dag !!groeten ineke nienke en melissa en natuurlijk een dikke kus van elise , die telkens jouw foto wil bekijken met die mooie meisjes met zwarte haren en van jou natuurlijk !
  tjuus van ons

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He Anneke,
  Van harte met je verjaardag! En Gods zegen voor je nieuwe jaar.
  Ook ik volg je log, ziet er mooi uit en de verhalen zijn indrukwekkend! Een goede tijd nog, groeten van Rianne, en Allert, Joost, Marieke en Thijs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geluuuuuuuukkige verjaardag!!!!
  Geniet zo zo zo zoooooo ontzettend veel van je dag!!!

  Dikke kus,

  Hanneke -xxx-

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook gelukkige verjaardag van Micheca trouwens ;)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen