Namibian Farmer's Bread....


(Scroll naar beneden voor Nederlands)
I started blogging recipes last year and I loved it. I thoroughly enjoyed the process of cooking, writing down the recipes and especially trying to come up with new ways of taking attractive pictures of the food I made. Cooking, writing and photography, three things I love all united in one product. Perfect!
But then I became pregnant, and with that the nausea came.
It wasn’t just the smell of food, but also thinking about food and writing recipes that made me have to run to the bathroom. It was only with a lot of reluctance that I wrote my last recipe. The pictures had been ready for weeks but I could not get myself to write the recipe because I knew the effect that thinking and describing food in detail would have. Not fun!

It wasn’t just my blog that ‘suffered’. In the first months of my pregnancy, Hartmut had to be satisfied with just a sandwich for supper most evenings and the people in our home group that had gotten used to the fact that I like to spoil with nice meals had to bring food to share… each week.

But that is all over now. I am no longer harassed by waves of nausea, now it is the insatiate hunger that seems to follow me wherever I go. That is not too bad though, it is the perfect excuse to go to the kitchen to do what I love most. And don’t worry, I do not only make cookies and cake.

When I got to know my in-laws, I quickly learned that a self-respecting German-Namibian wife bakes her own bread. The bread is obviously whole wheat and preferably stuffed with seeds and nuts. When we got married I realised that that bread was something I had to learn to master and after a few weeks of bungling with different recipes I got a cookbook with the perfect recipe. Now it is three years later and I realise that the smell of that freshly baked bread fills our house weekly, we rarely buy bread in the supermarket. The recipe is really simple and does not require a lot of skill or time. You mix the ingredients together, skip the hear kneading work that makes bread baking so intense and just let is raise for about 45 minutes. After you bake the bread for an hour in the oven you are left with a house that smells like a bakery and a delicious and nutritious bread. 
 
Namibian Farmer's Bread...
Inspired by a recipe in 'My Hungry Heart'  by Antoinette de Chavonnes Vrugt

Ingredients
  • 1 sachet instant yeast
  • 0,5 liter lukewarm water
  • 1 tablespoon honey or sugar
  • ½ tablespoon white vinegar
  • ½ tablespoon oil
  • Pinch of salt
  • 200 gram mixed seeds (I usually mix pumpkin seeds, sunflowerseeds, linseeds and sesameseed but you can go wild and use nuts, coconut, raisins etc....)
  • 60 gram all purpose flour
  • 420 gram whole wheat flour


Instructions
  • Mix all dry ingredients together in a bowl, after that add the wet ingredients
  • Mix with a big spoon till it is all evenly combined into a heavy batter
  • Grease a loaf tin and pour/scoop the batter into the tin. Flatten the top with a spatula
  • Allow to rise for about 45 minutes in a warm spot while you preheat the oven to 190°C.
  • Bake the bread for about one hour
  • Take the bread out of the oven when the top is crispy brown, take out of the tin and allow to cool on a wire rack

Enjoy!

 

Afgelopen jaar ben ik heel fanatiek begonnen met het schrijven van recepten op mijn blog. Het was ontzettend leuk, ik genoot van het koken, het schrijven van de recepten en vooral van het nemen van mooie foto's van het eten. Koken, schrijven en fotografie, drie dingen die ik ontzettend leuk vind om te doen verenigd in een eindproduct. Perfect toch? En toen werd ik zwanger, en heel erg misselijk. Niet alleen de geur van eten zelf, maar ook het denken aan eten en het schrijven van recepten maakten de misselijkheid alleen maar erger. Mijn laatste recept schreef ik met heel veel tegenzin, de foto’s lagen al een paar weken klaar maar ik kon mezelf er niet toe zetten om in detail het recept te beschrijven omdat ik wist wat de gedachte aan eten voor reactie zou uitlokken.

Het was niet alleen mijn blog die eronder leed. In de eerste maanden van mijn zwangerschap moest Hartmut bijzonder vaak genoegen nemen met het eten van een boterham en de bijbelstudiegroep waar ik normaal gesproken altijd grote maaltijden voor kook moesten ineens elke week zelf voor hun eten zorgen.

Maar dat is nu gelukkig allemaal voorbij. Ik wordt niet langer geteisterd door misselijkheid maar eerder door een niet te stillen honger. Helemaal niet erg want dan heb ik een goed excuus om weer de keuken in te duiken. En ik kan me gelukkig inhouden en maak niet alleen maar koekjes en cakejes.

Toen ik mijn schoonfamilie leerde kennen leerde ik al snel dat een goede Duits-Namibische huisvrouw zelf haar eigen brood bakt. Uiteraard volkoren en het liefst met zo veel mogelijk zaadjes en pitjes er in. Toen we gingen trouwen wist ik dan ook dat ik er ook aan moest geloven en na een paar weken gestuntel met verschillende brood-recepten kreeg ik een kookboek met het perfecte broodrecept. Nu, drie jaar later, vult de geur van versgebakken brood minstens een keer per week ons huis en kopen we zelden brood bij de supermarkt. Het recept is heel eenvoudig en kost niet zo veel tijd. Het deeg hoeft namelijk alleen maar gemixt te worden en drie kwartier te rijzen, daarna gaat het zonder verder mixen of kneden de oven in en een uur later heb je een heerlijk geurend voedzaam brood voor je staan.

Namibisch boerenbrood
Geïnspireerd door een recept in 'My Hungry Heart' van Antoinette de Chavonnes Vrugt

Ingrediënten

  • 1 zakje gist (10 gram)
  • 0,5 liter lauwwarm water
  • 1 eetlepel honing of bruine suiker
  • ½ eetlepel witte azijn
  • ½ eetlepel olie
  • Snufje zout
  • 200 gram gemengde zaden (ik maak zelf meestal een mengsel van zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad maar je kan ook perfect rozijnen, kokosnootschaafsel, noten etc toevoegen)
  • 60 gram witte bloem
  • 420 gram volkorenmeel

Aanwijzingen
  • Mix alle droge ingrediënten samen in een kom, voeg daarna de natte toe
  • Mix het tot alles goed gemengd is, het deeg is vrij vochtig en je kan/hoeft het dan ook niet te kneden
  • Vet een broodvorm in en giet/schep het deeg hier in en maak de bovenkant een beetje netjes met een spatel
  • Laat het deeg ongeveer drie kwartier rijzen op een warme plek terwijl je de oven voorverwarmd tot 190 graden.
  • Bak het brood voor ongeveer een uur
  • Als de top mooi bruin is haal je het uit de vorm en laat je het afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!