Quiche with whole wheat crust...
(scroll naar beneden voor Nederlands)
Last Sunday, we had visitors and I had to cook for 10 people. Moments like that make me very grateful for the fact that I come from a big family (6 kids, and often other family or friends over for supper) and for the fact that my first weekend job was in the kitchen of an old age home. It taught me that making food for many people does not need to be a problem. What is a problem though, is my perfectionism and my stupid habit of always wanting to try new things. Soup works well for groups, I have tried it. You buy or bake a bread, make a big pot of soup and the crowd is happy. Same for pasta and salads. And that it exactly why I did not make that. Because it is not a challenge, and therefore boring. I was not quite sure if my quiche recipe would work for a very big tray to feed a big group. I was wondering if the crust would get soggy and if the filling would set. I was a bit scared that the outside would go black while the inside would still be raw. And that is why I made it, an hour before the guests came with no other option for food if it would not work out.
I often make quiche. Hartmut loves that, he loves everything that needs to be prepared in the oven. The main reason I make it is because it is the perfect way to use up all the veggies that are left in my fridge without feeling that I am eating left overs. Plus, it is perfect lunchbox food.
Fortunately the recipe that I always use worked last Sunday. The crust was perfectly crusty and the filling nicely cooked. The best part of this recipe is the nice healthy whole wheat crust. The filling is just a suggestion. You can go wild with the veggies as long as you make your milk/egg mixture. I recommend just using any veggies that are available. I have even made it with leek and baby potatoes and liked it.
Ingredients
For the pastry
- 180 gram whole wheat flour
- 130 gram cold butter, cut in small pieces
- ¼ teaspoon salt
- 3-4 tablespoons ice water
- 1 egg yolk
For the filling
- 250 ml milk (or cream, also nice but not as healthy)
- 3 eggs
- 400 gram veggies (this time I used leek, broccoli and zucchini)
- 100 gram grated cheese
- 2 tablespoons pesto
Instructions
- Mix the egg yolk and two tablespoons of cold water
- Mix all the other ingredients (except for the egg yolk mixture) with a mixer or your fingertips till it resembles bread crumbs. It is ok if you still see little pieces of butter.
- Poor in the egg yolk mixture and mix until it is a nice dough. You may have to use more water, it depends on the weather, your flour and your judgement.
- Place the dough in the fridge for at least 30 minutes while you prepare the filling.
- Preheat the oven to 180°C
- Heat a little bit of oil in a heavy pan. Cut the veggies and brown them a little in the heavy pan. You can skip this step but I like the added flavour it gives.
- Mix in the pesto and the cheese and stir well. It is ok if the cheese melts, it will do that anyway. Place the mixture in the fridge.
- Take the dough out of the fridge and roll out untill it is approximately .5 cm thick. Line your oven tray with it, a normal round cake tray will do but I like to use my big muffin pan to make cute individual portions.
- Fill the oven pan/ muffin tray with your veggie mix. Make sure the mix is not too warm as it can make the crust a bit soggy.
- Mix milk and eggs, add pepper and salt to taste and pour out over your quiche.
- Place quiche in oven for about 35 minutes or until nicely browned.
- Let cool down a little to set before cutting in pieces.
Serve with salad and enjoy!
Tip: If I have left over dough, I just cut it in long strips and place them in the oven for about ten minutes after the quiche is ready. You will get amazing cracker-sticks. They are also really nice when you sprinkle them with herbs or seeds before baking.
Zondag hadden we bezoek en moest ik voor 10 mensen koken. Ik ben dankbaar
voor het feit dat ik uit een groot gezin
kom (6 kinderen, en vaak vriendjes of vriendinnetjes over de vloer) en het feit
dat mijn eerste baantje in de grootkeuken van een bejaardenhuis was. Een
maaltijd voor veel mensen maken is geen probleem. Wat wel een probleem is is
mijn perfectionisme en mijn voortdurende drang om steeds weer nieuwe dingen uit
te proberen. Soep is gemakkelijk om te maken voor grote groepen, je koopt of
bakt er een brood bij en iedereen is tevreden. Pasta en salades zijn ook
gemakkelijk, en worden door de meeste mensen gewaardeerd. Maar ik weet al dat
ik dat kan maken, dus is het saai en niet uitdagend genoeg. Wat ik niet zeker
wist was of mijn recept voor hartige taart ook zou werken als ik het in een
hele grote vorm zou maken, ik vroeg me af of de korst wel lekker knapperig zou
worden en of de vulling wel helemaal gaar zou worden. Ik vroeg me af of
misschien de buitenste korst zwart zou worden terwijl de binnenkant nog zacht
zou zijn. Dus dat maakte ik. Een uur
voor de mensen zouden komen, met geen kans om nog wat anders te maken als het
mis zou gaan.
Ik maak heel vaak quiche, Hartmut vind dat helemaal niet erg, hij is nu
eenmaal gek op alle maaltijden die uit de oven komen. Ik maak het vooral uit
gemakzucht, het kost weinig tijd en ik kan alle restjes groenten die zich na
een week in mijn koelkast opgestapeld hebben in stukjes snijden en erdoor
gooien zonder dat het voelt alsof we restjes eten. Daarnaast is het op de
tweede dag, koud in de lunchbox minstens even lekker als op de dag dat ik het
gemaakt heb.
Gelukkig voor mij werkte het recept afgelopen zondag. De korst was heerlijk
knapperig en de vulling was helemaal gaar. Het beste aan dit recept is de
korst, die maak ik altijd hetzelfde. De vulling is ook lekker, maar zoals ik al
zei kan je met een quiche vulling eigenlijk weinig verkeerd doen. Ik raad je aan
om gewoon groenten te gebruiken die in het seizoen zijn of die jij nog in de
koelkast hebt liggen. Zelfs met prei en krieltjes is het heerlijk.
Ingrediƫnten
Voor het deeg
- 180 gram volkoren bloem
- 130 gram ijskoude boter in stukjes gesneden
- ¼ theelepel zout
- 3-4 eetlepels ijskoud water
- 1 eigeel
Voor de vulling
- 250 ml melk (of room, ook erg lekker, niet zo gezond)
- 3 eieren
- 400 gram groenten (ik had deze keer courgette, brocolli en prei)
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels pesto
Aanwijzingen
- Mix het eigeel en 2 eetlepels ijskoud water door elkaar.
- Mix alle ingredienten (behalve het eigeel mensel) met een mixer of je vingertoppen door elkaar tot het op broodkruimels lijkt. Het is geen probleem als er nog stukjes boter zichtbaar zijn.
- Mix dit met het eigeelmengsel tot het een goed samenhangend deeg is. Voeg eventueel nog wat meer water toe.
- Laat het deeg nu in ieder geval 30 minuten in de koelkast rusten terwijl je de vulling maakt.
- Verwam je oven voor op 180°C
- Doe een beetje olie in een pan met een dikke bodem en plaats het op een hoog vuur.
- Snij de groente in stukjes en bak het een beetje aan. Je kunt deze stap ook overslaan maar ik vin dhet heerlijk als de groeten een beetje een knapperige korst hebben en het komt de smaak ook ten goede.
- Voeg nu de pesto en de geraspte kaas toe en roer goed. Het is niet erg als de kaas smelt, dat moet het sowieso en zet het in de koelkast.
- Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het ongeveer een halve cm dik is. Bekleed de bakvorm die je wilt gebruiken, je kan een gewone taartvorm gebruiken maar ik vind het ook erg leuk om kleine eenpersoonsgerechtjes te maken in een grote muffinvorm.
- Vul nu de taartvorm/muffinvorm met je groentemengsel (het mengsel kan beter niet meer heel warm zijn, anders wordt de korst vochtig en niet zo lekker knapperig).
- Mix de melk en de eieren samen en voeg peper en zout toe naar smaak, goet dit over de quiche en plaats de quiche in de oven voor 35 minuten of totdat hij gudbruin lijkt.
- Laat het een beetje afkoelen voor je hem aansnijd.
Serveer met salade, eet smakelijk!
Als ik na het bekleden van mijn taartvorm nog deeg over heb snijd ik het in
lange repen en bak ik het ongeveer 10 minuten in de oven nadat ik de quiche
eruit gehaald heb. In theorie heerlijk als soepstengel, maar bij ons hebben ze
nog nooit de kans gekregen om te overleven tot een volgende maaltijd.