Rich and decadent mars-crumble bars...
(Scrol naar beneden voor de Nederlandse versie)
This week it was Hartmut’s
birthday. And guess what my dearly beloved husband wanted me to give him?!
Well, you probably won’t guess it right, because it is somewhat ridiculous.
Hartmut wanted me to make him a giant mars-bar (actually a Bar-One, but that is
just the South African equivalent). The longer I researched the more I realised
that it would be slightly impossible to make it (despite one effort that made
it seem as if it was possible). It is hard to get by a recipe of a mars bar,
and the one that I followed did not exactly bring the desired result. Sure, the
caramel tastes divine, the nougat worked out perfectly (taste wise), and
chocolate… well, you can’t really go wrong with that. But there is a reason why
they do not make commercial giant mars bars. Giant mars bars do not have
gravity on their side, the nougat was not firm enough and the perfect bar I had
envisioned turned into a big nougat/caramel/chocolate mess, very tasty, but
without the appealing looks that a mars bar has. And definitely difficult to
eat, without making an even bigger mess.
That made me decide to turn all
this mars-flavoured goodness into something positive and easier edible, after all,
2 kilo of mars-bar-like mess should not go to waste. The mars-sauce on ice
cream was delicious, but a bit too obvious. And that is how I came up with this
decadent and rich mars-crumble bars. Gooey chocolate, sandwiched between two
crunchy crumble layers, who can say no to that!?
Ingredients
5 big mars bars (together about
250 gram)
60 millilitre cream
60 gram sugar
150 gram flour
100 gram oats
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
140
gram cold butter
Instructions
- Preheat the oven to 180°C
- Line a square oven pan (20x20 cm) with parchment paper
- Mix the sugar, the oats, the baking powder, the flour, the salt and the butter together with a fork or the tips of your fingers until the mixture resembles small crumbs.
- Take half of the crumble dough and cover the oven pan with it. Press together firmly before placing the pan in the oven for about 20 minutes.
- In the meantime you can melt the mars bars and the cream together (the best way to do this is au Bain Marie) until you have a smooth and lump free mixture. (I may have used the microwave to melt it as well, very quick, but you need to make sure that you take it out as soon as it has melted, chocolate does not like to be in the microwave for too long)
- Take the oven pan out of the oven after 20 minutes and pour the mars-bar-mixture out over the crust.
- Sprinkle the other half of the crumble dough out over the mars-bar-mixture before placing it back in the oven for another 20 minutes or until golden brown.
- Let cool completely before cutting in squares.
The
most important thing now is pretending that you made something very healthy (I
mean, there are oats, oats are good, right?!) so that you can enjoy it. Or you
only take a small piece and share the bars with your colleagues/friends/family….
They will love you!
Deze week was het Hartmuts verjaardag. Nu mag je drie keer raden wat voor
cadeautje hij van mij wilde. Ach, je kan maar beter ophouden met raden want je
raadt het toch niet, hij wilde namelijk een enigszins belachelijk cadeautje. Zijn
wens was dat ik voor hem een mars-reep ter grote van een brood maakte. Hoe
langer ik zocht naar recepten en tips, hoe meer het me duidelijk werd dat het
geen gemakkelijke opdracht zou worden. Er was een poging online te zien die wel
aardig gelukt was maar het bijbehorende recept leek niet geweldig. Bij gebrek
aan beter heb ik het toch maar gebruikt en het leverde inderdaad niet het
resultaat op waarop ik gehoopt had. De karamel smaakt heerlijk, de nougat had
een perfecte smaak en met chocolade kan je natuurlijk nooit de fout ingaan.
Maar er is een reden waarom mars zelf geen gigagrote repen verkoopt. Nougat
blijkt, in grote hoeveelheden niet erg goed bestand tegen de zwaartekracht. De
perfecte reep die ik voor ogen had dijde steeds verder uit en veranderde
langzaam in een zielige hoop karamel-nougat-chocolade. Erg smakelijk, maar nou
niet bepaald lekker om te zien en onmogelijk om te eten zonder een nog grotere
bende te maken.
Maar twee kilo mars-achtige substantie mag je natuurlijk niet zomaar
weggooien. Het vanilleijs met mars-saus toetje was heerlijk maar natuurlijk wel
erg voor de hand liggend. Ik ben daarom gaan denken en heb een paar recepten
gecombineerd om uiteindelijk bij deze mars-kruimelrepen uit te komen. Zachte
chocolade karamel ganache tussen twee knapperige kruimellagen, daar kun je toch geen nee tegen zeggen?
Ingrediënten
- 5 grote mars repen (ongeveer 250 gram)
- 60 mililiter room
- 60 gram suiker
- 150 gram bloem
- 100 gram havermout
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 140 gram koude boter
Aanwijzingen
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Bedek een (vierkante) bakvorm van ongeveer 20x20 cm met bakpapier
- Mix de suiker, de havermout, de bloem, de bakpoeder het zout en de boter samen met een vork of je vingertoppen tot het een mooi kruimeldeeg is.
- Neem de helft van het kruimeldeeg en bedek hiermee de bodem van je bakvorm, goed aandrukken!
- Dit zet je voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Ondertussen heb je tijd om de room en de mars repen au bain marie te verwarmen tot de repen goed gesmolten zijn en je alles samen kan mengen tot een egale massa.
- Na 20 minuten haal je de bakplaat uit de oven en giet je het marsmengsel over de bodem. Vervolgens strooi je het overgebleven kruimeldeeg over het marsmengsel en plaats je de bakplaats nogmaals voor 20 minuten of totdat de kruimellaag goudbruin is in de oven.
- Nadat je de plaat goed hebt laten afkoelen kan je hem in stukjes snijden.
En nu is het belangrijk om net te doen alsof het heel gezond is,
er zit immers havermout in! Of gewoon erkennen dat het niet de gezondste snack
ooit is en bewuste beetjes eten en de rest delen met
collaga's/vrienden/familie....