DIY Granola, instant breakfast happiness..


People often ask me about real Dutch food. I love it because it is an invitation to talk about the food I love and grew up with. Poffertjes, stroopwafels, snert and bitterballen all have a very soft spot in my heart. Another real Dutch thing is the breakfast I had nearly every single day as I was growing up. Every morning my mother made me one or two slices of bread, with butter and ‘hagelslag’ (chocolate sprinkles). Anybody who did not live in Holland believes that chocolate sprinkles are reserved for decoration of ice cream and cake, and maybe, when you are in caught in a naughty moment you may find yourself eating a spoon full of the chocolate deliciousness.  But when I tell about  sprinkling it generously on my morning toast, people look at me as if I just asked for some mayonnaise in my coffee. To non-Dutchies the idea sounds unhealthy, gross and to give it to your children is an act of irresponsible parenting. But look at me, I am a healthy happy grown up (sort of, not the tallest grown up) despite, or maybe because of my daily dose of hagelslag so it can’t be that bad. However, living in South Africa without ample access to hagelslag (the chocolate sprinkles they sell here for decoration purposes do not deserve to be called chocolate) made that I had to change my breakfast routine. Unfortunately, my culinary heart does not beat very fast in the morning and most days I eat an uninspired oat porridge that I only need to pop in the microwave for some minutes before I can shove it in while I am still half asleep. Nutritious and easy, without requiring me to be in a very conscious stage.
Sometimes, when I have a bit more inspiration (note: this does not happen early mornings) I make granola, because it’s crunch and flavor do make my mornings a bit happier. I have been looking for the right recipe for quite a while but found most too sweet, too dry, too sticky etc. (yes, I am high maintenance). When I went to Madagascar a few weeks ago, one of the ladies brought a homemade granola which was so nice  that I knew that my quest was over.

While I was writing this blog I did a little research and I learned that my assumption about muesli and granola being two words for the same thing was actually wrong. Google taught me that granola comes from the States, and muesli from Switserland, easy to guess which one more healthy for you. Muesli is a mixture of raw oat flakes, dried fruit and seeds. Granola is the same but the addition of a bit of fat and sugar, and a treatment in the oven, give it more flavor and a very different texture. It also provides some extra calories, but we will just forget about that little detail when we enjoy our crunchy breakfast.

Homemade Granola
Ingredients
  • 1kg oats
  • 80 gram shaved coconut
  • 200 gram mixed seeds (I usually make a mixture of sunflower, pumpkin, line and sesame seeds.
  • 125ml oil
  • 125ml syrup or honey
  • 125ml brown sugar
  • 125ml water
  • 250 gram raisins, dates or other dried fruits.

 Instructions
  • Place oil, sugar, water and honey/syrup in a glass bowl and stir. Bring to a boil in the microwave until it is mixed evenly.
  • Mix all the dry ingredients except for the raisins in a large roasting pan (the largest you can fit in your oven)
  • Now mix the wet and dry ingredients together. If you want you can use a wooden spoon but I like to get my hands dirty and think it is also more effective when I use my hands. Bake t 140°C for about 45 minutes, stirring every 10 minutes.
  • Let it cool down and add the raisins.
Breakfast deliciousness... It also makes a nice present if you add a glass jar and a cute ribbon...


 Mensen hier in Zuid Afrika vragen me vaak wat echt Nederlands eten is. Die vraag nodigt me dan uit om trots  te vertellen over poffertjes, snert, kroketten en stroopwafels. Allemaal uniek en erg lekker. Toen ik opgroeide was mijn ontbijt elke schooldag een broodje (of twee) met hagelslag, ook ontzettend Nederlands. Volgens iedereen die niet in Nederland gewoond heeft is hagelslag alleen bestemd als decoratie op ijs of op een taart. Misschien, als je ondeugend bent, kan je er nog eens een handje vol van eten, maar om het op je brood te doen lijkt voor niet-nederlanders net zo onwaarschijnlijk als iemand die vraagt om een beetje mayonaise voor in de koffie. Het klinkt niet lekker, ongezond en onverantwoord. Maar ik ben er groot, gezond en gelukkig mee geworden dus zo erg kan het niet zijn. Nu ik hier woon heb ik de hagelslag gewoonte wel moeten opgeven en ben ik overgestapt op andere soorten ontbijt. Helaas is de morgen niet het moment waarop mijn culinaire hart erg snel slaat en meestal eet ik een ongeïnspireerde  havermoutpap die ik alleen maar drie minuten in de magnetron hoef te laten opwarmen alvorens ik het met een slaperig hoofd weg kan lepelen.  Voedzaam, gezond en ik hoef er niet bij na te denken. 
Soms heb ik een beetje meer inspiratie (maar die komt dan rond de middag) en dan maak ik granola. Ik ben een tijdje op zoek geweest naar een recept wat me goed beviel (niet te zoet/plakkerig/droog/hard etc) maar tijdens mijn vorige trip naar Madagascar had een van de vrouwen uit ons team deze zelfgemaakte granola mee die zo lekker was dat ik wist dat ik mijn favoriete recept gevonden had.

Ik dacht trouwens dat muesli en granola twee woorden voor hetzelfde ding waren, maar toen ik er voor deze blog naar googelde leerde ik dat dat niet helemaal klopt. Granola komt uit de Verenigde Staten, en muesli uit Zwitserland. Nu kun je vast ook al wel raden welke het gezondste is… Muesli is rauwe havermout, droog fruit en zaden die door elkaar gegooid worden zonder dat er wat aan gedaan wordt. Bij granola zorgen de toevoeging van een beetje olie en suiker voor meer structuur en smaak, en  uiteraard ook calorieën. Maar die vergeten we voor het gemak maar even, bovendien heb je in de ochtend energie nodig die hier zeker in zit!


 

Zelfgemaakte granola
ingredienten 
  • 1kg havermout
  • 80 gram geraspte kokos
  • 200 gram zaadmix (mijn vader noemt het vogelvoer, ik maak meestal een mix van pompoen,- zonnebloem,- lijn,- en sesamzaad.)
  • 125ml olie
  • 125ml stroop of honing
  • 125ml bruine suiker
  • 125ml water
  • 250 gram rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit.


Instructies
  • Mix de olie, het water, de suiker en de honing/stroop in een glazen kom en breng het aan de kook in de magnetron.
  • Terwijl je daarop wacht mix je alle droge ingrediënten (behalve de rozijnen) in een grote ovenschaal.
  • Nu kun je de natte en droge ingrediënten mixen. Je kan hiervoor een houten lepel gebruiken maar in mijn ervaring gaat het beter als je je handen gebruikt.
  • Bak dit mengsel voor ongeveer 45 minuten op 140°C, roer elke 10 minuten.
  • Laat het afkoelen en voeg de rozijnen toe.
Heerlijk bij je ontbijt, maar verpakt in een mooie glazen pot is het ook een erg leuk en creatief cadeau...