Moist and more-ish apple cinnamon muffins...


 (scroll naar beneden voor Nederlands)
I know what you think. ‘Really, another muffin recipe? Is that what the world needs?  Search engines and recipe websites will give you plenty of hits when you look for muffins, and they are all ok…’And that is ok, I will forgive you for thinking that. And you will forgive yourself for thinking that after you have made this muffins. Because, trust me, I know there are a whole lot of muffin recipes out there, I have tried many of them. Some to my liking, some not so much. But not one recipe has made me want to eat the whole batch without telling anyone that I actually made them, the way this muffins do. They are perfectly moist, they keep long, and they even make you feel sort of healthy, because they have lots of fruit and whole wheat flour in them. Perfect for a breakfast on the run or a good midmorning snack.

Anyone who knows the SmittenKitchen website won’t be surprise when I tell that this recipe is an adaptation of the muffin recipe that Deb Perelman presented in her Smitten Kitchen cookbook. Deb (if you read her blog you will know why we are on first-name terms, her style of writing makes you feel as if you are just talking with a close friend, even though we have never met or even communicated) is a true star when it comes to testing recipes and when you make one of her dishes, you can be assured that the recipe will be easy to follow and that the result be amazing. Now I hear you think, ‘why would you adapt an already perfect muffin recipe?’ Well, I am glad you ask. The reason for this adaptation is that her recipe uses plums, which I do not have readily available. I do however, have many apples. The second little add on that I suggest is the crispy layer of sugar on top, since, you know, we all need a little extra energy and sugar is a really good source of that. Just kidding, I simply love a crispy melted sugar layer on top of muffins, but you can leave it out of you are on a diet. Just get the ingredients together, go to your kitchen and 45 minutes from now your house will smell like a bakery and you will have this beautiful muffins ready to be eaten…



Ingredients
  • 85 gram butter, melted and slightly browned and cooled
  • 1 large egg
  • 50 gram + 20 gram+2 tablespoons granulated sugar
  • 50 gram brown sugar
  • 180 gram yoghurt
  • 60 gram whole wheat flour
  • 125 all-purpose flour
  • ¾ teaspoon baking powder
  • ¾ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • Pinch of ground cinnamon x2
  • Pinch of ground nutmeg
  • Pinch of ground ginger
  • 3 apples

Instructions
  1. Preheat your oven to 190°C and butter or line 12 muffin cups. I like cut baking paper in squares to line the pan.
  2. Core the apples and cut them in pieces, as big as you like. I am lazy, I do not like peeling apples and actually, I like the texture that the peel gives to the end product. Mix the apple pieces with pinch of cinnamon and 20 gram sugar.
  3. Whisk egg and 50 gram granulated sugar and all the brown sugar together.
  4. Stir in the yoghurt and the melted butter.
  5. Now add the flours, the baking powder, the soda, the salt and the spices and mix until just combined.
  6. Fold in the apple pieces and scoop the batter in the prepared muffin tins. Sprinkle your two table spoons of sugar over the raw batter.
  7. Place in the oven for 15 to 18 minutes till they are nicely golden brown and an inserted stick comes out clean. Let cool completely before eating.

That was easy, wasn’t it? Now your house smells awesome and you will have trouble chasing away the people that line up outside your house in order to catch a glimpse of the wonderfulness that is happening inside…

Ik weet wat je nu denkt. Echt, alweer een muffin recept? Denkt Anneke dat de wereld dat nodig heeft? Als je op google of receptenwebsites zoekt zijn er al duizenden muffin recepten, allemaal ongeveer hetzelfde en allemaal goed...’
Ik zal je voor die gedachten vergeven. En jij zal jezelf ook vergeven nadat je deze muffins gemaakt hebt. Want, geloof me, ik weet dat er een heleboel muffin recepten zijn, ik heb er zelf ook een heleboel geprobeerd. Sommigen zijn geweldig lekker, anderen zijn een beetje minder. Maar niet een recept veroorzaakte een gulzigheid in mij die ervoor zorgde dat ik alle muffins tegelijk op wilde eten zodat ik ze niet met anderen hoefde te delen. Ze zitten perfect tussen vochtig en droog in, zijn redelijk lang houdbaar en ze geven je zelfs het gevoel dat je iets gezonds aan het eten bent vanwege de grote hoeveelheid fruit en volkorenmeel. Perfect voor een vier-uurtje.
Iedereen die de SmittenKitchen website kent zal niet verbaasd zijn dat dit recept een bewerking is van een muffin recept dat Deb Perelman gepresenteerd heeft in haar Smitten Kitchen Kookboek. Deb is ontzettend goed in recepten testen op een heleboel verschillende manieren voor ze het op haar blog zet, dus als je een van haar recepten gebruikt weet je zeker dat het goed te volgen is en dat je eindproduct heerlijk zal zijn. Nu hoor ik je weer denken, ‘waarom een recept aanpassen als je net zegt dat ze het perfecte recept al geschreven heeft?’ Ik ben blij dat je dat vroeg. De reden voor deze aanpassing is dat ze pruimen gebruikt, iets wat hier niet te krijgen is deze tijd van het jaar. Maar ik heb appels. En als ik mijn facebook moet geloven zijn er ook in Nederland een heleboel mensen die op het moment omkomen in de appels. De tweede reden voor een kleine aanpassing is dat ik weinig dingen zo lekker vindt als een knapperig suikerlaagje bovenop muffins. We hebben immers allemaal een beetje extra energie nodig en suiker is daarvoor een perfect voedingsmiddel. ;-) Onzin natuurlijk, ik vind zo’n laagje gewoon lekker maar als je op een dieet bent kan je de muffins ook prima maken zonder dat laagje. Dus... verzamel de ingrediënten, duik je keuken in en over 45 minuten zal je huis ruiken zoals een bakkerij en staan de muffins te dampen op je aanrecht, klaar om gegeten te worden...

Ingrediënten
  • 85 gram boter, gesmolten, een beetje gebruind en weer afgekoeld
  • 1 groot ei
  • 50 gram + 20 gram+2 eetlepels gewone suiker
  • 50 gram bruine suiker
  • 180 gram yoghurt
  • 60 gram volkorenmeel
  • 125 witte bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • ¾ theelepel baksoda (als je dit niet kan vinden kan je het het beste vervangen door bakpoeder)
  • ¼ theelepel zout
  • Snufje kaneelpoeder (2x)
  • Snufje nootmuskaatpoeder
  • Snufje gemberpoeder
  • 3 appels

Aanwijzingen

  1. Verwarm je oven voor op 190°C en vet 12 muffinvormpjes in.
  2. Ontdoe de appels van hun klokhuis en snijd ze in stukjes, zo groot of klein als je wilt. Ik ben lui, ik vind appels schillen helemaal niet leuk dus dat sla ik ook het liefst over. Om eerlijk te zijn vind ik de schil wel lekker in deze muffins. Meng de appels met 20 gram suiker en een snufje kaneel.
  3. Roer het ei, de 50 gram suiker en alle bruine suiker samen.
  4. Voeg nu de boter en daarna de yoghurt toe.
  5. Meng dit nu met de bloem, het meel, de bakpoeder, de soda, het zout en de kruiden tot het een samenhangend mengsel is.
  6. Roer nu voorzichtig de appelstukjes bij dit beslag en verdeel het beslag over de voorbereide muffin vormpjes.
  7. Strooi de twee eetlepels suiker over het rauwe beslag en zet de muffins voor 15-18 minuten in een voorverwarmde oven.
  8. De muffins zijn klaar als de toppen goudbruin zijn en een tandenstoker schoon uit een muffin komt nadat je hem hierin geprikt hebt.  Laat ze afkoelen voor je ze opeet.

Dat was gemakkelijk hè? Nu ruikt je huis geweldig en als je naar buiten kijkt zul je al een lange rij mensen voor de deur zien staan die zich afvragen wat voor heerlijks er zich binnen jouw huis aan het afspelen is..