Mama Obama


Na de verdeeldheid van afgelopen winter heeft Kenia nu een held die alle Kenianen een patriottistische trots geeft. Zijn gezicht zie je op de mtatu's, zijn foto hangt zelfs in de kleinste hutjes naast die van de president en zijn glimlach op de voorpagina verzekert de uitgever dat de krant van die dag uitverkocht gaat zijn.
Obama, 'the wonderboy' van Kenia. Alle ogen zijn op hem gericht. Afgelopen week, toen de Democrats hem officieel uitriepen tot kandidaat voor de verkiezingen en hij een toespraak hield gingen de eerste vijf pagina’s van de krant over dit gebeuren. Dat McCain een running mate gekozen had was pas terug te vinden op pagina 23 van diezelfde krant, na het weerbericht, de sportafdeling en het lokale nieuws. De Kenianen gaan er van uit dat als hij de president is alles gaat veranderen voor Kenia. Dat Obama de verkiezingen eventueel ook wel eens zou kunnen verliezen is voor de Kenianen niet eens een optie. Ik sprak met een paar boda-bodadrivers die me vertelden dat hij alleen zou kunnen verliezen als McCain stemmen gaat kopen. 'Want dat deed Kibaki ook en hij is nu president'.
Iedereen heeft wel een broer, van een zwager, van een oudoom, van een stiefbroer van een overgrootmoeder die nog familie is van de Obama's. Dus verzekerden ze me, 'als Obama verliest staan we als een man achter hem, want hij is een Luo, hij is als onze broer'.
We hebben in de winter gezien wat er gebeurd als de Luo's als één man achter iemand staan. Raila, een Luo, verloor de verkiezingen en dat zorgde voor weken van moord en vernieling. Omdat de meeste Kenianen geloven dat politiek hoe dan ook corrupt is, en dat er geen mogelijkheid is dat Obama verliest, zou ik er niet raar van opkijken dat een winnende McCain nog wel eens voor problemen zou kunnen zorgen in Kenia. Ze vergeten ook dat er maar weinig Amerikanen zijn die oorspronkelijk uit Amerika komen. Het feit dat Bush oorspronkelijk uit Engeland komt heeft niet veel bijgedragen aan het welzijn van Engeland en de regeringstijd van Bush, dus het feit dat Obama uit Kenia komt zal, buiten wat internationale aandacht om, weinig uitmaken voor Kenia.
Maar hoe je het ook went of keert, Obama heeft wel degelijk Keniaanse roots en vandaag ben ik op bezoek geweest bij zijn grootmoeder. Het was grappig om te zien dat deze vrouw, grootmoeder van een van de meest besproken mannen ter wereld, woont in een klein huisje, zonder beveiliging, waar de kippen in en uit lopen en waar geen stromend water is.
Ze sprak geen woord engels maar praatte aan een stuk door. Ze vertelde dat ze vroeger vroedvrouw was, wat ik natuurlijk erg leuk vond. Ik was onderweg van een dorpje waar ik vrouwen les had gegeven dus ik had al mijn materiaal bij me. Ik liet haar een model zien van een baby en we bekeken een fotoboek. Ze vond het geweldig en vond dat ik maar bij haar moest blijven wonen. Ze kwam gelijk met een goede oplossing want Obama’s vrijgezelle neef liep rond en die zag het wel zitten om met mij te trouwen. Misschien is het een goede stap in mijn carrière om het nichtje van een eventueel toekomstige Amerikaanse president te zijn maar ik ben liever met Hartmut samen.

Mijn tijd in Kisumu zit er op, morgen vertrek ik voor de laatste keer met de bus naar Nairobi. Zondagochtend vlieg ik. Ik kan er nog niet goed bij, het lijkt zo onwerkelijk dat er al 10 weken voorbij zijn, ik zie er tegenop om weer terug naar Nederland/België te gaan. Om weer deel uit te maken van de cultuur daar. Ik denk dat de reizen naar Kenia en het werk hier langzaam maar zeker mijn wortels uit de Nederlandse bodem getrokken hebben. Ik zat te denken aan tuinders. Die zetten stekjes van planten in extreem vruchtbare grond zodat ze goed kunnen groeien. Als de stekjes groot genoeg zijn kunnen ze verhuizen naar normale grond, waar ze verder kunnen groeien en vrucht dragen. In Nederland is de grond extreem vruchtbaar, goed onderwijs en alle mogelijkheden om te groeien, nu is het alleen afwachten naar welke grond ik verpoot ga worden om vrucht te dragen.