woensdag 28 augustus 2013

Rusks, a South African favorite..


(Scroll naar beneden voor Nederlands)

Imagine that it is a cold winters day. Not too difficult when you are in Cape Town today, you do not need to imagine anything.  You have nestled yourself comfortably on the couch with a good book, while being covered by a warm wool blanket.  Soft music is playing in the background , the heater is on and the rain softly hits the windowpanes . You have just made yourself a nice cup of tea and…. All you need now in order to be completely satisfied is a rusk. This mouth-watering cookie does not need an introduction for my South African friends or for any person that has ever met a South African.  A rusk is a hard-baked South Africa ‘cookie’ that is most delicious after being dipped in coffee or tea. It is perfect for cold winter days but also equally nice as ‘padkos’, food for when you are traveling, hiking or camping.

South Africa is a big country. When the first settlers came to South Africa the distances were just as big but the roads not as good and the transport not as fast. For days with no end they would sit in their ox-pulled wagon to travel through unknown dry landscapes. To make sure that they could keep their food for a long time, they would bake the bread twice and dry out the meat. That’s how rusks and biltong came into existence. Ask any South African emigrant what kind of food s/he misses most from home and I can guarantee you that they will mention either rusks or biltong.

If there would be taxonomy for cookies and cake, rusks would be part of the family of ‘twice-baked biscuits’, just like the Dutch ‘beschuit’, the French ‘Biscottes’ and even the universal melba toast. All this delicatessen have in common that they are first baked like a normal roll or cake. After that they will be placed in the oven again for a long time on a very low temperature until they are completely dry.  You can actually change any kind of bread in a rusk but the best once are the rusks made from a sweet dough. The recipe that I give you today is more cake-like than  bread-like and I am absolutely not saying that it is healthy. But, I can ensure you that they are delicious. When you are eating them while reading that book, just make sure that the cookie jar is too far away to go for seconds. Let the tea dipping begin!
Ingredients
Makes about 70 rusks 

  • 1100 gram whole wheat flour
  • 1 ½ teaspoon salt
  • 300 gram Brown sugar
  • 30 gram baking powder
  • 350 gram muesli/granola (last week I wrote a recipe for granola that is perfect for this rusks)
  • 500 gram margarine (melted)
  • 3 large eggs
  • 500 ml buttermilk


Instructions
  1. Preheat the oven at 180˚C
  2. Line a large oven pan (about 25x35 cm) with  baking paper
  3. Mix all the dry ingredients (the flour, the baking powder, the salt, the sugar, and the granola)
  4. Add the melted margarine and stir well
  5. Mix the eggs and the buttermilk together
  6. Mix now everything together until you have a soft smooth dough
  7. Shape dough into balls (about the size of a golf ball). Press them into a cylinder shape and place them against each other on the prepared baking tin
  8. Bake in the preheated oven for about 50 minutes.
  9. After you have taken the rusks out of the oven, do not switch it off but lower de temperature to about 50˚C
  10. Break the ‘cylinder rusks’ open while still warm (not too, warm, you do not want blisters on your hands)
  11. Divide the rusks over one or more oven racks and let them dry out in the oven at 50˚C for about 6 hours (or overnight) 
Get yourself a nice spot on the couch, pick a good book, make a steaming hot cup of tea and start dipping....


Stel je voor dat het een koude winterdag is. Niet zo moeilijk als je op dit moment in Kaapstad bent. Je zit lekker op de bank of in een luie stoel met een dekentje over je heen en een boek in je hand. Op de achtergrond speelt zachte muziek, de kachel staat aan en de regen tikt tegen de ramen. Je hebt een heerlijke pot verse thee gezet en…… wat je nu nodig hebt om helemaal gelukkig te zijn is een rusk. Een hardgebakken Zuid Afrikaans ‘koekje’ dat heerlijk zacht wordt als je het in je thee doopt. Heerlijk op koude winterdagen, maar ook perfect als ‘padkos’; eten voor onderweg, tijdens een wandeling of als je aan het kamperen bent. Toen de eerste kolonisten naar Zuid Afrika kwamen zaten ze vaak dagen achtereen op de bok van hun ossenwagen terwijl ze onbekende en vooral droge landschappen doorkruisten. Om brood en vlees goed te kunnen bewaren tijdens zulke lange tochten werd het zo droog mogelijk gemaakt, het brood werd twee keer gebakken en het vlees werd gerookt of opgehangen om uit te drogen. Op die manier zijn rusks en biltong ontstaan. De twee dingen  die Zuid Afrikaanse emigranten het meeste missen en het vaakste in hun koffer meeslepen naar hun nieuwe land. 
Als er taxonomie voor  koekjes en gebak zou bestaan, zouden rusks   bij de familie van de‘dubbelgebakkenen’ horen en een neefje van de Nederlandse beschuit zijn. Net zoals beschuiten worden rusks eerst gebakken zoals je gewone broodjes of bolletjes bakt. Daarna worden ze op een relatief lage temperatuur voor langere tijd n de oven gelegd om helemaal uit te drogen. Het grote verschil zie je bij de ingrediënten. Die zijn overigens verschillend per recept. In principe kun je ieder soort brood in een rusk veranderen. Het lekkerste zijn de recepten voor zoete bolletjes. Het recept dat ik vandaag geef is meer een cake dan een brood en ik zeg ook absoluut niet dat het gezond is maar ik kan je wel verzekeren dat het heel erg lekker is.  Als je ze eet terwijl je op die bank zit met dat fijne boek moet je gewoon zorgen dat de koektrommel te ver weg is om een tweede te halen. Laat het thee-doop avontuur beginnen!

Ingrediënten  
ongeveer 70 rusks
  • 1100 gram volkoren bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 300 gram bruine suiker
  • 30 gram bakpoeder
  • 350 gram muesli/granola (vorige week schreef ik een recept voor granola)
  • 500 gram gesmolten margarine
  • 3 grote eieren
  • 500 ml karnemelk


Aanwijzingen
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Bedek een ovenschaal van ongeveer 25x35 cm met bakpapier.
  3. Meng alle droge ingrediënten (de bloem, de bakpoeder, het zout, de suiker en de muesli samen) in een grote mengkom.
  4. Voeg de gesmolten margarine toe en roer goed.
  5. Kluts de eieren en voeg de karnemelk daarbij
  6. Meng nu alles door elkaar.
  7. Vorm nu kleine balletjes van het deeg, ongeveer zo groot als een golfbal. Druk ze in cilindervorm en zet ze tegen elkaar aan op het klaargezette bakblik.
  8. Bak ze voor ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Nadat je de rusks uit de oven genomen hebt zet je hem niet uit maar zet je hem op 50˚C.
  10. Breek de ‘cilinder rusks’ uit elkaar nadat je ze even hebt laten afkoelen zodat je handen niet verbranden.
  11. Verdeel de rusks over een of meerdere ovenroosters en laat ze ongeveer 6 uur (of bijvoorbeeld de hele nacht) uitdrogen in een oven die je op 50˚C gezet had.
Zet jezelf op de bank, kies een mooi boek, schenk een dampend heet kopje koffie of thee in en dip je rusk daarin. Genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen