Life in Cape Town.... marktjes

Ik hoor jullie denken: ´ al weer een blog, Anneke gaat het nooit volhouden om het in dit tempo te blijven doen als ze dat van plan was´. En daar hebben jullie helemaal gelijk aan, ik ga dat ook nooit volhouden. Maar ik schreef dat ik zou experimenteren en dat geeft me het recht om van blog/frequentie te veranderen zo vaak ik wil.

Maar daar gaat het niet om. Mijn plan is om af en toe een blog te schrijven over het leven in Kaapstad, en dan eigenlijk over de typische dingetjes die daar bij horen. De eerste is gelijk ook een van mijn favorieten. Zaterdag ochtend staat half hip Kaapstad vroeg op om naar een markt te gaan. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en hebben allemaal een eigen imago. Overdekt, in het bos, in een oude boerderij of aan het water. Bij de meesten ligt de nadruk op lekker eten, maar anderen hebben meer decoratiespullen of andere dingen die je niet echt nodig hebt maar oh zo leuk zijn. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de producten doorgaans handgemaakt, handgeplukt, ecologisch of natuurvriendelijk zijn. Dat je alles mag proeven en proberen voor je het koopt (Hoera! Niet eindeloos wikken en wegen met een menukaart in handen, gewoon proeven wat het lekkerste is) en dat het relatief goedkoop is. Iedere markt heeft een zit gedeelte (meestal zijn de banken gemaakt van strobalen en de tafels gewoon deuren op schragen) dat dikwijls opgeleukt is met vrolijke stoffen vlaggetjeslijnen. Het leukste vind ik de gesprekjes met de verkopers die meestal zeer bereidwillig zijn om recepten van hun eigen producten te delen of om te vertellen waar het allemaal vandaan komt. En daarnaast is het natuurlijk heerlijk om mensen te bekijken terwijl je op een strobaal te zit met een versgemaakte smoothie en een lekker broodje in je hand.

En andere aantrekkelijke reden om er heen te gaan is dat je er de lekkerste ecologische seizoensgroenten en fruit kan kopen. Ik ben natuurlijk uiterst milieubewust (als het mij uitkomt) en het feit dat het groente en fruit beter geprijsd is als niet ecologische groenten in de supermarkt maakt dat het mij heel goed uitkomt om het daar te kopen…