Driving without brakes is dangerous!

''Hey white lady, you are beautiful! I love you.... eeeeh.... where are your brakes, you know it is very dangerous to ride a bike without brakes!''

Dit is de afgelopen dagen vaak naar me geroepen door flirterige fietstaxi-chauffeurs. Op het kantoor hebben we fietsen en mijn favoriet is een klein crossfietsje met terugtraprem. Iets waar Kenianen nog nooit van gehoord hebben en waarover ze zich erg veel zorgen maken, zo'n rare fiets kan niet goed zijn!
Als ze me zien fietsen is de eerste reactie er altijd een van verbazing, een blanke die sterk genoeg is om te fietsen is al genoeg om de mond van open te laten vallen... en dan ook nog een die zo gek is dat ze fietst op een fiets 'zonder' remmen levert gespreksstof op genoeg om uren te kunnen praten!

Dat rijden zonder remmen gevaarlijk is hoeven ze mij niet te vertellen, het Keniase verkeer is zo chaotisch dat ik me er niet in zou wagen zonder eerst zeker te weten dat mijn remmen het doen. Koeien, vrachtauto's, geiten, fietstaxi's, handkarren, auto's. Alles loopt, rijdt, rent en verplaatst zich door elkaar zonder duidelijke aanwezigheid van verkeersregels.. een achtbaan is soms minder spannend.

Vandaag ga ik naar Ombeyi, een klein dorpje op ongeveer een uur afstand van Kisumu. De rit ernaar toe zal er ook een zijn om uren over te kunnen praten. De weg mat potholes, de koeien die erop lopen en de roekeloosheid van de chauffeurs vormen samen een combinatie waarvoroor toch wel enige moed nodig is om hem te gaan gebruiken. (Moed klinkt beter dan 'de naieve hoop dat ik wel zal overleven')
Ik ga een paar dagen in Ombeyi blijven om kinderen, vroedvrouwen en zwangere moeders les te gaan geven. En natuurlijk om te genieten van het dorp, waarin de tijd heeft stil gestaan.
Tot over een paar dagen!